Необходими продукти:
тиквички - 2 бр. големи яйца - 4 бр. сол - 1 щипка олио - 1/2 ч.л. За плънката: извара - 200 г майонеза - 1 с.л. сол - 1 щипка чесън - 2 скилидки счуканНачин на приготвяне:
Настъргвате тиквичките на ситно и изстисквате с ръце, за да се отцеди течността. Към настърганите тиквички добавяте солта, яйцата и олиото и разбърквате хубаво. Поставяте парче хартия за печене в правоъгълна тава и изсипвате отгоре сместа. Печете блата на 250 °C 20-25 минути. Изваждате готовия блат. Оставяте го да се охлади и да се стегне за поне 4-5 часа. В купа разбърквате изварата, майонезата, солта и счукания чесън.
Разрязвате блата от тиквички по средата по дължина, за да получите два нови блата. Намазвате единия с 2/3 от плънката и захлупвате с втория солената торта. Сега разрязвате по средата, но по-късата страна, за да получите две по-малки части.
Намазвате едната с останалата плънка и поставяте отгоре другата част. Оставяте готовото сглобено предястие с тиквички на студено за по-късно.
Сервирате леката студена торта с тиквички и извара, нарязана на квадратни парчета, пише trafficnews.bg.