Необходими продукти:
За хлебчетата (20 бр.):
450 г брашно 5 г подобрител за хляб 50 г брашно от 5 зърнени култури или пълнозърнесто брашно 7 г суха мая 20 г какао 1 яйце със стайна температура 40 г захар 30 г безсолно масло + 30 г за намазване 250 мл вода пудра захарЗа шоколадовия сос:
100 г млечен шоколад 100 г пълномаслена течна сметанаЗа муса с маскарпоне:
За карамелизираната круша:
1 круша Уилямс 20 г безсолно масло 20 г захар 1/3 ч.ч. брендиНачин на приготвяне:
1. За хлебчетата пресейте брашното в голяма купа. Добавете и какаото, като го пресеете. Добавете и брашно от зърнени култури. Разбъркайте. В чаша смесете захарта, сухата мая и хладка вода. Разбъркайте и добавете към сухата смес, като оформите кладенче в нея. В кладенчето добавете още предварително разбито яйце и щипка сол. С помощта на вилица смесете продуктите, след това омесете с ръце. Накрая добавете маслото към тестото и го омесете. Извадете тестото върху плота и доомесете за кратко. Оформете на гладка топка, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото на топло да удвои обема си.
2. Извадете втасалото тесто и го омесете за кратко върху набрашнен плот. Разделете го на порции от по 40 г. Оформете малки топчици и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Поръсете с 1-2 капки зехтин всяка топчица и притиснете леко с върха на пръстите. Покрийте хлебчетата и ги оставете да втасат. Намажете бухналите хлебчета с разтопено масло и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути.
3. За шоколадовия сос загрейте сметаната почти до кипене. Залейте с нея нарязания млечен шоколад в купа. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава.
4. За муса от маскарпоне смесете пудрата захар, маскарпонето и остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте до хомогенност с помощта на шпатула.
5. Намажете изпечените хлебчета с разтопено масло отново и ги оставете да починат 5-10 минути.
6. Нарежете крушата на кръгчета, като остраните дръжката ѝ. Разтопете маслото в тиган и го изчакайте да покафенее. Подредете кръгчетата круша в него. След 2 минути поръсете захарта. Налейте брендито и изчакайте алкохолът да се изпари, а крушата да омекне.
7. Разрежете хлебчетата на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Нанесете от муса с маскарпоне върху долната част на хлебчетата. Поставете кръгче круша и полейте щедро с шоколадов сос. Захлупете с капачето на хлебчето и поръсете с пудра захар, съветва Лука Чиано от 24kitchen.