Отидете към основна версия

2 309 2

Компактдисковете навършиха 40 години

  • дискове-
  • компактдиск-
  • рожден ден-
  • годишнина-
  • технологии-
  • диск

Какво е бъдещето на носителите на информация, създадени преди цели 40 години?

Снимка: Shutterstock

Не всеки може да се похвали с две рождени дати като компактдисковете. Електронните носители на информация са изобретени от физика Джеймс Ръсел - страстен почитател на музиката, през 60-те години, а през 1979 г. са създадени първите дискове за съхранение и разпространение на музика и оттогава започва летоброенето им. За музикалната индустрия компактдискът се превръща в най-модерния начин за разпространение на музиката в не толкова далечното време, когато онлайн музиката не съществуваше. Тя отбелязва рождението на диска на 1 октомври 1982 г., когато в Япония „52nd Street” на Били Джоел става първият в историята компактдиск в продажба, пише БТА.

Шестият студиен албум на музиканта всъщност излиза на пазара през октомври 1978 г. , оглавява класацията на Билборд и му носи две награди „Грами”. Но той влиза в историята и като първия албум на компактдиск или CD. На 1 октомври 1982 г. на пазара излизат 50 CD с музика и „52nd Street” е номер едно в каталога. Били Джоел се записва в този каталог и с още една тава – хитовият му „The Stranger”, който предшества „52nd Street”.

Изненадващият отговор на въпроса кой все още купува дискове, е поколението Z. Родените в средата и края на 90-те до началото на новия век, когато CD плейърите станаха почти ненужни с появата на iPod на "Епъл" през октомври 2001 г., купуват новите албуми във формат CD и показват гордо своите колекции в социалната мрежа ТикТок.

Пред „Билборд” собственикът на музикален магазин в Портланд, щата Орегон каза, че младите хора днес си купуват автомобили втора ръка, в които има уредби с компактдискове и това активно подхранва интереса им към музика на CD. Той е категоричен, че дисковете се завръщат. „Много от младите деца сега смятат, че дисковете са яки, както в последните две десетилетия младите хора мислеха за винила. Но има голям проблем с доставките на плочи. Някои неща се свършват и не получаваме доставки по осем-десет месеца. Това кара и клиентите на музика на винил да се замислят дали да чакат, или да купят компактдиск”, обясни той.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини