Отидете към основна версия

3 736 18

ДНК тест оневини мъж от Калифорния, лежал 38 г. в затвора заради чужда сперма

  • сащ-
  • затвор-
  • днк-
  • убийство-
  • съд

Доживотната присъда за убийство на 69-годишния Морис Хейстингс беше отменена

Мъж, прекарал повече от 38 години зад решетките за убийство и два опита за убийство през 1983 г., е освободен от калифорнийски затвор, след като отдавна взети, но непроверени ДНК доказателства насочиха към друг заподозрян, съобщи окръжният прокурор на Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Осъдителната присъда на 69-годишния Морис Хейстингс и доживотната присъда бяха отменени по време на съдебно заседание на 20 октомври по искане на прокурорите и адвокатите му от проекта "Невинност в Лос Анджелис" към Калифорнийския държавен университет в Лос Анджелис.

"Това, което се случи с г-н Хейстингс, е ужасна несправедливост", се казва в изявление на окръжния прокурор Джордж Гаскон. "Правосъдната система не е съвършена и когато научим за нови доказателства, които ни карат да загубим увереност в една присъда, наше задължение е да действаме бързо."

Жертвата по делото, Роберта Уайдърмиър, е убита с един изстрел в главата. Тялото ѝ е намерено в багажника на автомобила ѝ.

Хейстингс беше обвинен в убийство при особени обстоятелства и окръжната прокуратура поиска смъртно наказание, но журито попадна в задънена улица. Второ съдебно жури го осъди и през 1988 г. той беше осъден на доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

От момента на арестуването си Хейстингс твърди, че е невинен.

По време на аутопсията на жертвата съдебният лекар е извършил изследване за сексуално насилие и в устен секрет е открита сперма, се казва в изявлението.

През 2000 г. Хейстингс поискал ДНК тест, но районната прокуратура отхвърлила искането. Миналата година Хейстингс подава молба за невинност до отдела за интегритет на присъдите към окръжната прокуратура и през юни миналата година ДНК тестовете установяват, че спермата не е негова.

ДНК профилът е вкаран в щатската база данни този месец и е съпоставен с лице, което е осъдено за въоръжено отвличане, при което жертвата е била поставена в багажника на автомобил, както и за насилствена орална копулация на жена.

Заподозреният, чието име не се съобщава, е осъден на 56 години затвор за тези престъпления и вече е мъртъв.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини