Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 07:35 3 731 18

ДНК тест оневини мъж от Калифорния, лежал 38 г. в затвора заради чужда сперма

  • сащ-
  • затвор-
  • днк-
  • убийство-
  • съд

Доживотната присъда за убийство на 69-годишния Морис Хейстингс беше отменена

Мъж, прекарал повече от 38 години зад решетките за убийство и два опита за убийство през 1983 г., е освободен от калифорнийски затвор, след като отдавна взети, но непроверени ДНК доказателства насочиха към друг заподозрян, съобщи окръжният прокурор на Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Осъдителната присъда на 69-годишния Морис Хейстингс и доживотната присъда бяха отменени по време на съдебно заседание на 20 октомври по искане на прокурорите и адвокатите му от проекта "Невинност в Лос Анджелис" към Калифорнийския държавен университет в Лос Анджелис.

"Това, което се случи с г-н Хейстингс, е ужасна несправедливост", се казва в изявление на окръжния прокурор Джордж Гаскон. "Правосъдната система не е съвършена и когато научим за нови доказателства, които ни карат да загубим увереност в една присъда, наше задължение е да действаме бързо."

Жертвата по делото, Роберта Уайдърмиър, е убита с един изстрел в главата. Тялото ѝ е намерено в багажника на автомобила ѝ.

Хейстингс беше обвинен в убийство при особени обстоятелства и окръжната прокуратура поиска смъртно наказание, но журито попадна в задънена улица. Второ съдебно жури го осъди и през 1988 г. той беше осъден на доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

От момента на арестуването си Хейстингс твърди, че е невинен.

По време на аутопсията на жертвата съдебният лекар е извършил изследване за сексуално насилие и в устен секрет е открита сперма, се казва в изявлението.

През 2000 г. Хейстингс поискал ДНК тест, но районната прокуратура отхвърлила искането. Миналата година Хейстингс подава молба за невинност до отдела за интегритет на присъдите към окръжната прокуратура и през юни миналата година ДНК тестовете установяват, че спермата не е негова.

ДНК профилът е вкаран в щатската база данни този месец и е съпоставен с лице, което е осъдено за въоръжено отвличане, при което жертвата е била поставена в багажника на автомобил, както и за насилствена орална копулация на жена.

Заподозреният, чието име не се съобщава, е осъден на 56 години затвор за тези престъпления и вече е мъртъв.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 5 Отговор
    А колко ИСТИНСКИ престъпници СА НА свобода
    като ЗОДИАК
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Има и по-лошо

    21 4 Отговор
    Гаджето ти да забременее и да те обвини несправедливо, без ДНК тест. И после, 38 години брак.
  • 4 Хич не е странно.

    42 2 Отговор
    Гледах някъде статистика, че между екзекутираните, в чиито случаи по-късно е открита ДНК и е изследвана, има над 220 категорично невинни. Явно американското правосъдие не е толкова надеждно.

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Госあ

    32 6 Отговор
    Краварите избиха сума ти хора в Ирак без никакви доказателства за биологични оръжия, пък за един човек лежал в затвора да се притесняваме….
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хич не е странно.":

    ИМА ЛОГИКА в ПОСТ коментарът ВИ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баба

    20 3 Отговор
    Лъжата се приема за истина, докато се докаже истината за лъжата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А сега на осъденият истински

    15 1 Отговор
    Престъпник ще преместят ли ковчега за 56 години в затвора?
  • 11 Роза

    17 0 Отговор
    Затова много хора по света са против смъртното наказание-защото стават ето такива фатални съдебни грешки!

    Коментиран от #15

  • 12 Механик

    18 4 Отговор
    И кой сега ще му върне на тоя човек тия 38 години???
    Май "най-демократичния" съд не е чак толкова демократичен?
    А дали той е единствения? А колко такива като него са получили демократична инжекция или демократичен електрически стол? А демократична газова камера, колко?
    Въпроси, въпроси... неудобни и неполиткоректни въпроси, но все пак въпроси.

    Коментиран от #13

  • 13 Демократ

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Всъщност "демокрация" от гръцки означава "управление от народа". В този смисъл америнския съд е един от най-демократичните в света, защото както е описано в новината - "съдебно жури го осъди". Съдебното жури в САЩ е съставено всеки път от произволно избрани хора от народа. Така че САЩ наистина имат най-демократичния съд.
    Друг е въпросът дали всъщоност демокрацията е хубаво нещо и дали наистина искаме да бъдем управлявани от простолюдието - тази новина е нагледен пример какво се случва в такива ситуации.

    Коментиран от #17

  • 14 Краварника

    8 2 Отговор
    Типично американско правосъдие! Айде сега намерете и прочетете доклада на "Марко Поло" за над 250-те престъпления на сина на Бай Дън, които ожесточено се прикриват от медии и съдебна система?
  • 15 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Роза":

    Съгласна съм с вас ,всеки е виновен до доказване на противното !Но има случаи в които се знае кой е извършителя например малката Лола ,то всеки ден по нещо.Имахме и друг случай мъж убива жена си ,няколко месеца я търсиха и той я издирваше с хората в гората .Ревеше и искаше възмездие накрая се оказа той виновен,сега е в затвора и наглеца си намерил прятел в който се влюбили и преоткрили щастието ???А сега де ,Jonathann Daval  е случая какво да кажем за такива ?
  • 16 ЦФЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хич не е странно.":

    Тяхното правосъдие е антихуманно и свръхагресивно. Присъдите им са нелогични, не почиват на никаква разумна мисъл. На 50 год, човек да издадеш присъда 60 год. затвор или за 1 лош поглед да вкарат човека за 5 дена в затвор. Нали се сещаш, че този човек с 5 дена затвор вече е с опетнено досие? И оттук нататък може да го окошарят за много по- дълго за съвсем дребно и незначително нещо.
    В конкретния случай издават доживотна присъда без да проверят доказателствата.
  • 17 ЦФЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    Нищо демократично няма. Зависи колко роднини на пострадалия ще дойдат в залата да правят сцени. Зависи кои свидетели как ще представят нещата, с каква цел свидетелстват, какви интереси преследват. Журито попива всичко това. Там, където има човешки фактор, няма справедливи присъди.
  • 18 карамфила

    1 1 Отговор
    Демокрация и правосъдие по американски.Нямам думи.