Отидете към основна версия

765 5

Представиха новите европейски астронавти, сред които за пръв път има параастронавт

  • астронавти-
  • европейска космическа агенция-
  • ново поколение-
  • параастронавт-
  • параолимпиец

Петима души са включени в новия екип астронавти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската космическа агенция избра новото си поколение астронавти, съобщи на сайта си организацията. То включва 17 нови кандидати, подбрани от над 22 500 подадени документи на желаещи. В А отбора влизат петима души, 11 са включени като резерви и за пръв път сред тях има параастронавт, пише БТА.

За първия отбор са подбрани трима мъже и две жени, съобщи Би Би Си.

Това са французойката Софи Адено, британката Роузмари Куган, швейцарецът Марко Зибер, испанецът Пабло Алварес Фернандес и белгиецът Рафаел Лиежоа.

Повече от 22 500 кандидати са кандидатствали в тазгодишната кампания по подбор. Предишната кампания беше през 2009 г. Тогава бяха избрани петима астронавти, сред които имаше само една жена – италианката Саманта Кристофорети.

„Работихме много, за да стигнем дотук“, каза французойката Софи Адено.

Избраните за астронавти ще минат обучение в Европейския център за астронавти в Кьолн, Германия, което е съобразено с най-високите стандарти.

"Радвам се да приветствам новия клас астронавти и очаквам с нетърпение да видя всички тези амбициозни млади кандидати да се присъединят към нас за първото им обучение в Европейския център за астронавти през пролетта на 2023 г. ", каза Франк де Вин, ръководител на центъра.

Европейската космическа агенция обяви и увеличение на бюджета си с почти 17 млрд. евро за следващите три години. Това е по-малко от исканите от ръководството ѝ 18,5 млрд. евро, отбелязва АФП. Средствата ще се увеличат със 17 процента спрямо тези за изминалите три години. Те са предназначени за финансиране на програми за космически изследвания, наблюдения и ракети-носители.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини