Отидете към основна версия

5 374 3

Рецепта на деня: Лесна питка за Андреевден

  • питка-
  • андреевден-
  • какво да сготвя

Едно от задължителните блюда, които трябва да присъстват на трапезата на този празник

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

• прясно мляко - 350 мл; • кисело мляко - 3 с.л; • захар - 1 с.л.; • сол - 1 ч.л.; • олио - 3 с.л.; • мая - 1/2 кубче; • брашно - 1 кг; • масло - 100 г за намазване; • сусам - 1 с.л.; • ленено семе - 1 к.л.

Начин на приготвяне:

Първо трябва да замесите гладко тесто от всички продукти, които виждате в списъка. Оставете тестото да втаса. За предпочитане е да изберете топло място.

Когато тестото втаса, се разделя на две топчета – едно по-малко за център и едно по-голямо. Голямото се разделя на две еднакви топки. Всяка от тях се дели на 3 по-малки. Разточват се обли кори, които се мажат с масло, без последната. Корите се навиват на руло и се режат на триъгълници. В средата се слага малкото топче, а около него се подреждат триъгълниците.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато хване златиста коричка, се изважда от фурната и се оставя да си почине. На празника се разчупва от най-възрастния член в семейството, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини