Отидете към основна версия

6 173 1

Рецепта на деня: Троянски лучник

  • лучник-
  • лук-
  • тесто-
  • пълнеж-
  • какво да сготвя

Традиционно българско ястие

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

за тестото:

- 1/2 кг, брашно - 2 с. л. олио - 2 ч. ч. вода - 150 мл кисело мляко - 20 г мая - 1 ч. л. сол - 1 к. л. захар

за пълнежа:

„шарено“ (т. е., с немного сланина) месо - 150 г

чушка – 1 бр.

червен пипер – 1 ч. л.

орехови ядки – 1 шепа

суха чубрица – 1 ч. л.

зехтин – 6 с. л.

лук – 6 средни глави (или 1 среден стрък праз)

сол – 1 ч. л.

яйце – 1 бр.

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното, посолявате, правите „кладенче“ и в него слагате маята. Добавяте захарта, олиото и половината вода. Омесвате тестото, като постепенно в процеса на месене доливате вода. Покривате го с кухненска хартия или фолио; втасва половин час. Нарязвате лука на полукръгчета (ако е праз – на парчета по 2 см) и го задушавате в тиган с олио и малко вода за кратко (1-2 минути). Нарязвате на ситно чушката и я добавяте в тигана.

Пържите на слаб котлон лука и чушката 15 минути. В това време нарязвате месото на кубчета по 1 см и го слагате в тигана. Наситняте ореховите ядки и ги добавяте към месото, лука и чушката. Овкусявате с червения пипер, солта и сухата чубрица. След като месото стане златисто, дръпвате плънката от котлона.

Намазвате тепсия с олио и я набрашнявате. Разделяте тестото на две. Разточвате половината и го слагате в тепсията, върху него плънката. Разточвате и другата половина и покривате плънката, като загъвате краищата на тестото да залепнат (целта е пълнежът да не се разтече). Разбивате жълтъка от яйцето в олио и намазвате лучника. Печете във фурна на 180 градуса, докато получи златист цвят, пише actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.

Свързани новини