Last news in Fakti

29 Януари, 2023 10:05 5 683 1

Рецепта на деня: Троянски лучник

  • лучник-
  • лук-
  • тесто-
  • пълнеж-
  • какво да сготвя

Традиционно българско ястие

Рецепта на деня: Троянски лучник - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

за тестото:

  • - 1/2 кг, брашно
  • - 2 с. л. олио
  • - 2 ч. ч. вода
  • - 150 мл кисело мляко
  • - 20 г мая
  • - 1 ч. л. сол
  • - 1 к. л. захар

за пълнежа:

„шарено“ (т. е., с немного сланина) месо - 150 г

чушка – 1 бр.

червен пипер – 1 ч. л.

орехови ядки – 1 шепа

суха чубрица – 1 ч. л.

зехтин – 6 с. л.

лук – 6 средни глави (или 1 среден стрък праз)

сол – 1 ч. л.

яйце – 1 бр.

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното, посолявате, правите „кладенче“ и в него слагате маята. Добавяте захарта, олиото и половината вода. Омесвате тестото, като постепенно в процеса на месене доливате вода. Покривате го с кухненска хартия или фолио; втасва половин час. Нарязвате лука на полукръгчета (ако е праз – на парчета по 2 см) и го задушавате в тиган с олио и малко вода за кратко (1-2 минути). Нарязвате на ситно чушката и я добавяте в тигана.

Пържите на слаб котлон лука и чушката 15 минути. В това време нарязвате месото на кубчета по 1 см и го слагате в тигана. Наситняте ореховите ядки и ги добавяте към месото, лука и чушката. Овкусявате с червения пипер, солта и сухата чубрица. След като месото стане златисто, дръпвате плънката от котлона.

Намазвате тепсия с олио и я набрашнявате. Разделяте тестото на две. Разточвате половината и го слагате в тепсията, върху него плънката. Разточвате и другата половина и покривате плънката, като загъвате краищата на тестото да залепнат (целта е пълнежът да не се разтече). Разбивате жълтъка от яйцето в олио и намазвате лучника. Печете във фурна на 180 градуса, докато получи златист цвят, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    9 0 Отговор
    ежедневна рецепта:
    - сок от кисело зеле
    - праз лук - собствено производство
    - лют пипер, може и чили.