Отидете към основна версия

6 867 9

Рецепта на деня: Китайски сладко-кисел сос

  • сладко-кисел-
  • сос-
  • китайска кухня-
  • какво да сготвя

Вкусово великолепие, което може да се добави към пилешко или свинско месо, към варен ориз, паста или картофено пюре

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 глава лук черен пипер 1 с.л. доматен сос 1 с.л. соев сос 1 с.л. растително масло 50 мл сок от ананас 1 с.л. ябълков оцет 1 ч.л. нишесте няколко скилидки чесън карамфил захар на вкус сол на вкус

Начин на приготвяне:

Ситно нарежете лука и го изсипете в предварително загрят тиган и намазан с растително масло. Запържете лука за няколко минути на среден огън, за да получите равномерен златист оттенък на лука.

Измийте чушката, разрежете я наполовина, почистете старателно от семената и сърцевината и нарежете на малки кубчета. Към лука в тигана се добавя наситнената чушка и се запържва 5-7 минути при непрекъснато бъркане с шпатула.

Добавете нарязания чесън, сол, захар в тигана към пържените зеленчуци (щипка ще бъде достатъчна, тъй като соевият и доматеният сос вече съдържат тези съставки). Изсипете доматен и соев сос в сместа (можете предварително да смесите тези два соса в отделна купа), разбъркайте всичко добре и оставете да къкри 5 минути на слаб огън.

Добавете нишесте към сместа и оставете да къкри на слаб огън при непрекъснато бъркане. След като сосът започне да се сгъстява, изключете котлона.

За да стане сосът хомогенен и без бучки, можете да го разбъркате с блендер. Сосът е готов. Може да се използва върху пилешко или свинско месо или да се добави към варен ориз, паста или картофено пюре като пикантен сос, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини