Необходими продукти:
1 глава лук черен пипер 1 с.л. доматен сос 1 с.л. соев сос 1 с.л. растително масло 50 мл сок от ананас 1 с.л. ябълков оцет 1 ч.л. нишесте няколко скилидки чесън карамфил захар на вкус сол на вкусНачин на приготвяне:
Ситно нарежете лука и го изсипете в предварително загрят тиган и намазан с растително масло. Запържете лука за няколко минути на среден огън, за да получите равномерен златист оттенък на лука.
Измийте чушката, разрежете я наполовина, почистете старателно от семената и сърцевината и нарежете на малки кубчета. Към лука в тигана се добавя наситнената чушка и се запържва 5-7 минути при непрекъснато бъркане с шпатула.
Добавете нарязания чесън, сол, захар в тигана към пържените зеленчуци (щипка ще бъде достатъчна, тъй като соевият и доматеният сос вече съдържат тези съставки). Изсипете доматен и соев сос в сместа (можете предварително да смесите тези два соса в отделна купа), разбъркайте всичко добре и оставете да къкри 5 минути на слаб огън.
Добавете нишесте към сместа и оставете да къкри на слаб огън при непрекъснато бъркане. След като сосът започне да се сгъстява, изключете котлона.
За да стане сосът хомогенен и без бучки, можете да го разбъркате с блендер. Сосът е готов. Може да се използва върху пилешко или свинско месо или да се добави към варен ориз, паста или картофено пюре като пикантен сос, пише Actualno.com.