Необходими продукти:
1 кг дългозърнест бял ориз 1 бр. пиле (около 1,5 кг.) 1 супена лъжица сух берберис 1 супена лъжица кимион 2 бр. дюля 300 мл. растително масло 1/2 кг. моркови 1 чаена лъжица кориандър (семена) 150 гр. сушени кайсии 2 бр. люти сухи чушки (малки) 4 глави лук (малки)Начин на приготвяне:
Първо изплаквате хубаво ориза и го варите до полуготовност в подсолена вода за 10 минути. Измийте сега пилето и го нарежете на парченца, като махнете по-големите кости. Белите лука и морковите, а три глави лук нарязвате на полумесеци, като четвъртата на малки кубчета, а морковите на ивици. Измийте и дюлята и я нарежете на 8 части, като махнете сърцевината. Измивате кайсиите с гореща вода.
Сега слагате тенджера с по-дебели стени на котлона, загрявате я и наливате олиото, като чакате хубаво да загрее. Добавете нарязания на кубчета лук и го запържете, докато почернее, а после го извадете.
Сега запържете и лука на полумесеци до златисто за около 7 минути, добавете месото и пържете до кафяво. Накрая слагате морковите за десет минутки, като разбърквате.
Сложете кимион и кориандър, малко сол, намалете котлона на средно и готвите около 10 минути, докато омекнат морковите.
Наливате в тенджерата вряла вода, слагате дюля, кайсии и люти чушки и намаляте котлона, като оставяте да къкри за час.
Когато часът мине, добавете ориз, увеличете котлона на макс и залейте с врялата вода, която трябва да е толкова, че да покрие ориза. Щом изври, намалете на средно и гответе до готовност.
30-тина минути преди да е готово, можете да добавите и няколко скилидки чесън, пише actualno.com.