10 Февруари, 2023 10:05 2 962 7

Рецепта на деня: Пилаф с пилешко

  • пилаф-
  • ориз-
  • пилешко-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Пробвайте рецептата с пилешко вместо с традиционното за това ястие агнешко месо

Рецепта на деня: Пилаф с пилешко - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг дългозърнест бял ориз
  • 1 бр. пиле (около 1,5 кг.)
  • 1 супена лъжица сух берберис
  • 1 супена лъжица кимион
  • 2 бр. дюля
  • 300 мл. растително масло
  • 1/2 кг. моркови
  • 1 чаена лъжица кориандър (семена)
  • 150 гр. сушени кайсии
  • 2 бр. люти сухи чушки (малки)
  • 4 глави лук (малки)

Начин на приготвяне:

Първо изплаквате хубаво ориза и го варите до полуготовност в подсолена вода за 10 минути. Измийте сега пилето и го нарежете на парченца, като махнете по-големите кости. Белите лука и морковите, а три глави лук нарязвате на полумесеци, като четвъртата на малки кубчета, а морковите на ивици. Измийте и дюлята и я нарежете на 8 части, като махнете сърцевината. Измивате кайсиите с гореща вода.

Сега слагате тенджера с по-дебели стени на котлона, загрявате я и наливате олиото, като чакате хубаво да загрее. Добавете нарязания на кубчета лук и го запържете, докато почернее, а после го извадете.

Сега запържете и лука на полумесеци до златисто за около 7 минути, добавете месото и пържете до кафяво. Накрая слагате морковите за десет минутки, като разбърквате.

Сложете кимион и кориандър, малко сол, намалете котлона на средно и готвите около 10 минути, докато омекнат морковите.

Наливате в тенджерата вряла вода, слагате дюля, кайсии и люти чушки и намаляте котлона, като оставяте да къкри за час.

Когато часът мине, добавете ориз, увеличете котлона на макс и залейте с врялата вода, която трябва да е толкова, че да покрие ориза. Щом изври, намалете на средно и гответе до готовност.

30-тина минути преди да е готово, можете да добавите и няколко скилидки чесън, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    9 4 Отговор
    Защо няма зеле в рецептата, не е евроатлантлическо

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тити

    6 1 Отговор
    Че това яде ли се бе хора , ориз , дюля , кайсия , изгорял до черно лук , та даже и чесън .....брррр !
  • 4 наблюдател

    4 1 Отговор
    На баба ви фърчилото...
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Това жълтото на ориза е КурКурма!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Е па оно не е

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    за го..веда та да има и зелье.... Изгорел до черно кромид ти е достатъчен! И най добре си изпечи пилето с кОмпирИ после експериментирай, та да не си гладен....
  • 7 Дедо ви

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не съм сигурен може, и онова шафран да е тия го използват масово.