Отидете към основна версия

9 764 10

Рецепта на деня: Пълнена питка "Хайдушки калпак"

  • питка-
  • хайдушки калпак-
  • месо-
  • кашкавал-
  • какво да сготвя

Идеална за гощаване на любими хора

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

прясно мляко - 250 мл захар - 1 ч.л. мая - 20 г брашно - 450 г сол - 1 ч.л. олио - 2 с.л.

За плънката:

бекон - 200 г свинско месо - 1 кг кашкавал - 100 г гъби - 400 г чушки - 4 бр. лук - 4 глави соев сос - 4 с.л. черен пипер чубрица червен пипер - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко заедно със захарта. Пресейте брашното и замесете меко тесто. Оставете го да втаса.

За плънката нарежете месото на кубчета и го запържете в дълбок тиган със сгорещена мазнина. Добавете нарязания на ситно бекон, лука и гъбите. Щом поомекнат, добавете подправките, соевия сос и чушките. Гответе плънката до готовност и я оставете да се охлади.

Премесете тестото и го разпределете по дъното на тавичка. Намажете го хубаво с масло и го оставете да втаса за около 20 минути.

Изсипете плънката отгоре и сложете соления пай да се пече за около 35 минути на 200 °C.

Малко преди да го извадите поръсете с настърган кашкавал, пише ezine.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.

Свързани новини