12 Февруари, 2023 10:05 9 763 10

Рецепта на деня: Пълнена питка "Хайдушки калпак"

  • питка-
  • хайдушки калпак-
  • месо-
  • кашкавал-
  • какво да сготвя

Идеална за гощаване на любими хора

Рецепта на деня: Пълнена питка "Хайдушки калпак" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - 450 г
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.

За плънката:

  • бекон - 200 г
  • свинско месо - 1 кг
  • кашкавал - 100 г
  • гъби - 400 г
  • чушки - 4 бр.
  • лук - 4 глави
  • соев сос - 4 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • червен пипер - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко заедно със захарта. Пресейте брашното и замесете меко тесто. Оставете го да втаса.

За плънката нарежете месото на кубчета и го запържете в дълбок тиган със сгорещена мазнина. Добавете нарязания на ситно бекон, лука и гъбите. Щом поомекнат, добавете подправките, соевия сос и чушките. Гответе плънката до готовност и я оставете да се охлади.

Премесете тестото и го разпределете по дъното на тавичка. Намажете го хубаво с масло и го оставете да втаса за около 20 минути.

Изсипете плънката отгоре и сложете соления пай да се пече за около 35 минути на 200 °C.

Малко преди да го извадите поръсете с настърган кашкавал, пише ezine.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    4 11 Отговор
    А къде е ЗЕЛЕТО, вбесявате ДБ

    Коментиран от #3, #6

  • 2 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    0 4 Отговор
    😆Пълнена тиква по хайдушки 🎃
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасковски каунь

    4 3 Отговор
    Направи си тюрлю гювеча в пръстен съд. Изпечи си хляба и сядай с каничка червено.
    А това тук си е хайдушкиташак.
  • 5 Дорде стигнаха...

    5 4 Отговор
    из...ъзиците, да пляскаш манджата у ляба, вместо ляба у манджата? 🙈🙈

    Коментиран от #8, #9

  • 6 мезе

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    в тебе ма 😄
  • 7 Народна песен

    0 1 Отговор
    Как се яде тази тапня, на полянка с ятаган ли???
  • 8 Стар кашик

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дорде стигнаха...":

    А стига бе..ти па се метнА по гол корем на циментъра. На времето, като войници в казармата, отрязвахме едното краешниче на един хляб, издълбавахме средата и дупката пълнехме с манджа..на това му викахме МАМБО..служилите в Полка на Българо-Съветската дружба знаят много добре за какво говоря...
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дорде стигнаха...":

    Във Варна така сервират и РИБЕНА СУПА...
  • 10 Лъжете

    0 0 Отговор
    Това е питка издълбана и напълнена с манджа, паят изглежда съвсем различно