Необходими продукти:
За соса от лимон и билки:
1 чаша листа от магданоз ½ чаша листа от кориандър ½ чаша листа от мента ½ чаша грубо нарязан зелен лук 1 скилидка чесън, смачкана Сок от 1 лимон ⅓ чаша зехтинЗа пържолите от карфиол:
1 голяма глава карфиол 4 супени лъжици екстра върджин зехтин, разделени 4 чаени лъжички пушен червен пипер Сол и прясно смлян черен пипер, на вкусНачин на приготвяне:
Приготвяне на соса от билки:
В блендер или кухненски робот пасирайте магданоза, кориандъра, ментата, зеления лук, чесъна, лимоновия сок и зехтина до пълна гладкост. Оставете настрана.
Приготвяне на стековете от карфиол:
С остър нож нарежете карфиола на филийки с дебелина 1 см. (Трябва да се получат около 8 резена.) Натрийте двете страни на всяко парче карфиол с около 1 чаена лъжичка зехтин. Поръсете двете страни на всяко парче с ½ чаена лъжичка пушен червен пипер, сол и черен пипер.
Загрейте останалата 1 супена лъжица зехтин в голям чугунен тиган на средно висока температура. Работейки на порции, запържете пържолите от карфиол, докато станат златистокафяви, по 3-4 минути от всяка страна. Карфиолът трябва да се пробива лесно с вилица, но да не е толкова мек, че да се разпадне.
За да сервирате, поставете по 2 пържоли от карфиол във всяка чиния и ги полейте обилно с лимоново-зеленчуковия сос. Сервирайте веднага, пише actualno.com.http://actualno.com