24 Февруари, 2023 10:05 1 612 6

Рецепта на деня: Стек от карфиол с лимонов сос

  • карфиол-
  • стек-
  • пържола-
  • сос-
  • лимон-
  • какво да сготвя

Една необичайна и лесна за приготвяне рецепта с карфиол

Рецепта на деня: Стек от карфиол с лимонов сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За соса от лимон и билки:

  • 1 чаша листа от магданоз
  • ½ чаша листа от кориандър
  • ½ чаша листа от мента
  • ½ чаша грубо нарязан зелен лук
  • 1 скилидка чесън, смачкана
  • Сок от 1 лимон
  • ⅓ чаша зехтин

За пържолите от карфиол:

  • 1 голяма глава карфиол
  • 4 супени лъжици екстра върджин зехтин, разделени
  • 4 чаени лъжички пушен червен пипер
  • Сол и прясно смлян черен пипер, на вкус

Начин на приготвяне:

Приготвяне на соса от билки:

В блендер или кухненски робот пасирайте магданоза, кориандъра, ментата, зеления лук, чесъна, лимоновия сок и зехтина до пълна гладкост. Оставете настрана.

Приготвяне на стековете от карфиол:

С остър нож нарежете карфиола на филийки с дебелина 1 см. (Трябва да се получат около 8 резена.) Натрийте двете страни на всяко парче карфиол с около 1 чаена лъжичка зехтин. Поръсете двете страни на всяко парче с ½ чаена лъжичка пушен червен пипер, сол и черен пипер.

Загрейте останалата 1 супена лъжица зехтин в голям чугунен тиган на средно висока температура. Работейки на порции, запържете пържолите от карфиол, докато станат златистокафяви, по 3-4 минути от всяка страна. Карфиолът трябва да се пробива лесно с вилица, но да не е толкова мек, че да се разпадне.

За да сервирате, поставете по 2 пържоли от карфиол във всяка чиния и ги полейте обилно с лимоново-зеленчуковия сос. Сервирайте веднага, пише actualno.com.http://actualno.com


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    6 6 Отговор
    Пропуснали са най важното в технологията на готвенето ! А именно - изхвърляш карфиола , и слагаш истинските пържоли.....!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дедо ви

    4 6 Отговор
    Аз стека си го правя от телешко, ама от телето, не от дедо му, а киселото зеле за гарнитура....
  • 6 инж технолог по хранене

    2 1 Отговор
    Екстра -върджинствайте си го вие! Аз такива неща не ям.