Отидете към основна версия

3 317 5

Рецепта на деня: Класически френски тартифлет

  • тартифлет-
  • огретен-
  • картофи-
  • френска кухня-
  • какво да сготвя

Тартифлет е френско ястие, произхождащо от Алпите

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

- 1 кг картофи; - 350 гр сурово пушен бекон; - 2 глави лук; - 150 мл сухо бяло вино; - 200 мл сметана; - 400 гр сирене.

Начин на приготвяне:

Взимат се всички посочени съставки. Това са парчета пушен бекон с пластове сланина. Можете да вземете пушени гърди.

Нарязват се картофите на кръгчета (можете и на кубчета, както желаете) и се варят в подсолена вода за 5-7 минути, основното е да не се преварят.

Лукът се нарязва на половин пръстени и се запържва до прозрачност, добавя се беконът, нарязан на кубчета или филийки. Запържете, докато беконът леко покафенее.

Взима се тиган или съд за печене. Редим на пластове: половината лук с бекон, отгоре половината картофи, после пак лук с бекон и накрая покриваме с останалите картофи.

Смесете вино със сметана, сол, черен пипер и залейте картофите. Възможно е и без вино, тогава вземете повече сметана.

Нарежете сиренето на филийки и разпределете отгоре. Може да се използва всяко сирене и се настъргва ситно на ренде. Основното нещо е да не се пече дълго време, в противен случай сиренето ще бъде твърде твърдо. Слага се всичко във фурната за 20-30 минути при температура 180 градуса, пише actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.

Свързани новини