Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 10:05 2 719 5

Рецепта на деня: Класически френски тартифлет

  • тартифлет-
  • огретен-
  • картофи-
  • френска кухня-
  • какво да сготвя

Тартифлет е френско ястие, произхождащо от Алпите

Рецепта на деня: Класически френски тартифлет - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • - 1 кг картофи;
  • - 350 гр сурово пушен бекон;
  • - 2 глави лук;
  • - 150 мл сухо бяло вино;
  • - 200 мл сметана;
  • - 400 гр сирене.

Начин на приготвяне:

Взимат се всички посочени съставки. Това са парчета пушен бекон с пластове сланина. Можете да вземете пушени гърди.

Нарязват се картофите на кръгчета (можете и на кубчета, както желаете) и се варят в подсолена вода за 5-7 минути, основното е да не се преварят.

Лукът се нарязва на половин пръстени и се запържва до прозрачност, добавя се беконът, нарязан на кубчета или филийки. Запържете, докато беконът леко покафенее.

Взима се тиган или съд за печене. Редим на пластове: половината лук с бекон, отгоре половината картофи, после пак лук с бекон и накрая покриваме с останалите картофи.

Смесете вино със сметана, сол, черен пипер и залейте картофите. Възможно е и без вино, тогава вземете повече сметана.

Нарежете сиренето на филийки и разпределете отгоре. Може да се използва всяко сирене и се настъргва ситно на ренде. Основното нещо е да не се пече дълго време, в противен случай сиренето ще бъде твърде твърдо. Слага се всичко във фурната за 20-30 минути при температура 180 градуса, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    6 2 Отговор
    Демек запеканка
  • 2 ......па

    5 1 Отговор
    По нашему огретен с картофи.
  • 3 Хасковски каунь

    6 1 Отговор
    Аз тая рецепта я правя от години разделно.Шунката я режа и подреждам в една чиния. В друга режа и подреждам сиренето или кашкавала. Картофите пържа със златисте коричка. Сипвам си една кана бяло вино / ако нямате бяло, тогава каберне/.
    И сядам.
  • 4 Зевзек

    1 4 Отговор
    Типична храна за геьовете в Франция.
  • 5 ТИРбушон

    0 1 Отговор
    Доста време изкарах във френските алпи. Такова нещо не видях.