Необходими продукти:
320 мл минерална вода 330 г безглутеново брашно 7 г суха мая 12 г сол 100 г сварени картофи 20 мл зехтин екстра върджин 200 г микс от семена 100 г маслини (различни цветове) 100 г тапенада от маслини 200 г майонеза 2 топки х 120 г биволска моцарела 50 г микс зелени салати сол и черен пиперНачин на приготвяне:
1. Изсипете маята във водата, разбъркайте и оставете за 2-3 минути. Сипете брашното в голяма купа. Добавете водата с маята и разбъркайте. Добавете смачканите с преса варени картофи и щипка сол. Разбъркайте до образуването на гладка топка тесто. Добавете зехтин и разбъркайте отново.
2. В правоъгълна тава сипете обилно количество зехтин и го разнесете равномерно. Сложете тестото в тавата и натиснете с пръсти, за да се разстеле по цялата повърхност на тавата. Подредете маслините и разрязаните на половинки чери домати легнали в оформените от пръстите дупки в тестото, като ги редувате. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса за 1 ½ ч.
3. Поръсете фокачата обилно със зехтин. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна 30-35 минути.
4. В купичка смесете 1 част вода с 2 части зехтин. Разбъркайте добре и с помощта на четка намажете изпечената фокача.
5. Нарежете фокачата на правоъгълни парчета. След това разрежете всяко парче по хоризонтал. Поставете долното парче в чиния и намажете с тънък слой майонеза. Върху него разстелете слой тапенада от маслини. Поръсете с листа зелени салати, а върху тях подредете кръгчета моцарела. Най-отгоре подредете слайсове прошуто и захлупете с другата половина фокача, пише 24 Kitchen.