Last news in Fakti

11 Март, 2023 10:05 1 629 9

Рецепта на деня: Безглутенова фокача с маслини

  • фокача-
  • безглутенова-
  • маслини-
  • хляб-
  • какво да сготвя

Вкусен и полезен домашен хляб по италиански

Рецепта на деня: Безглутенова фокача с маслини - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 320 мл минерална вода
  • 330 г безглутеново брашно
  • 7 г суха мая
  • 12 г сол
  • 100 г сварени картофи
  • 20 мл зехтин екстра върджин
  • 200 г микс от семена
  • 100 г маслини (различни цветове)
  • 100 г тапенада от маслини
  • 200 г майонеза
  • 2 топки х 120 г биволска моцарела
  • 50 г микс зелени салати
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Изсипете маята във водата, разбъркайте и оставете за 2-3 минути. Сипете брашното в голяма купа. Добавете водата с маята и разбъркайте. Добавете смачканите с преса варени картофи и щипка сол. Разбъркайте до образуването на гладка топка тесто. Добавете зехтин и разбъркайте отново.

2. В правоъгълна тава сипете обилно количество зехтин и го разнесете равномерно. Сложете тестото в тавата и натиснете с пръсти, за да се разстеле по цялата повърхност на тавата. Подредете маслините и разрязаните на половинки чери домати легнали в оформените от пръстите дупки в тестото, като ги редувате. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса за 1 ½ ч.

3. Поръсете фокачата обилно със зехтин. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна 30-35 минути.

4. В купичка смесете 1 част вода с 2 части зехтин. Разбъркайте добре и с помощта на четка намажете изпечената фокача.

5. Нарежете фокачата на правоъгълни парчета. След това разрежете всяко парче по хоризонтал. Поставете долното парче в чиния и намажете с тънък слой майонеза. Върху него разстелете слой тапенада от маслини. Поръсете с листа зелени салати, а върху тях подредете кръгчета моцарела. Най-отгоре подредете слайсове прошуто и захлупете с другата половина фокача, пише 24 Kitchen.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Погача

    1 5 Отговор
    А не фокача

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 въпрос

    7 3 Отговор
    Месото в големите чужди вериги в България по на колко години е било замразено, преди да ни го предлагат днес скъпо, а утре - още по- скъпо?
    Ако ДА, защо правителството се почесва тук-там и не ги закрие? Тъй-тъй не плащат данъци тук, а изнасят паричните потоци навън.

    Коментиран от #6

  • 4 Пърженица с праз и извара...

    4 3 Отговор
    На мен това ми прилича на пица....
  • 5 Рошко

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Погача":

    Ти не разбра ли че сме краварска колония и трябва да бъдем дресирани бря на техните навици език и култура
  • 6 Госта

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "въпрос":

    По николко години,охладеното месо буквално е заклано преди дни!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 до номер 6

    4 1 Отговор
    Месото, свинското, в К-------нд на витрината е полуразмразено.
    Същото се отнася и за размразената риба, която се представя за прясна.
  • 9 българин

    4 0 Отговор
    Защото политици са собственици на месарските фабрики, които най-умело замазват с екстракти (дори подправки почти не слагат) и най-старите меса. Колкото по-дърти резерви, толкова по евтина му е цената. Под 2 евро на кило го изкупуват. На други политици, техни приятели, са ордата от хладилни камиони, които го подкарват до тук. Не прави ли впечатление, колко месарници, транжорни и колбасарски фабрики се нароиха ? На всеки ъгъл са. Далаверата е огромна.