Отидете към основна версия

2 923 13

Защо ни дразнят ласките на партньора в дълга връзка?

  • дълга връзка-
  • партньор-
  • секс-
  • докосване-
  • ласки

Двойките, които са заедно от дълго време, по-рядко се докосват

Снимкa: Shutterstock

В една дългогодишна връзка всеки физически контакт, целувка или прегръдка може да раздразни партньора. Сексуалният терапевт Ванеса Марин посочи пред Newsweek причините за тази реакция.

Тя отбелязва, че двойките, които са заедно от дълго време, по-рядко се докосват. Те са по-малко привлечени от секса, отколкото в началото на връзката, така че възприемат близкия контакт като нарушаване на границите и интуитивно защитават личното пространство.

Експертът по сексуални отношения определя този ефект за неочакван, но съветва да не се страхувате от него. Възобновяването на практиката на взаимно докосване ще помогне отново да свикне тялото с партньор.

"Интересно е как е възможно да обичаш някого толкова много и да реагираш толкова бурно на едно просто докосване", казва тя.

Специалистът въвежда термин за това явление - "настръхване", сравнявайки с реакцията, подобна като при отхвърлянето на непознат, който се е приближил твърде много. Според нея в една или друга степен всяка двойка минава през „настръхване“.

Много хора изпитват това и се чувстват объркани. Чувстват, че нещо не е наред във връзката им.

Семейният и секс терапевт Аманда Пашуко е съгласна с Ванеса. Тя вярва, че първата стъпка към решаването на много семейни проблеми е да осъзнаете реакцията на "настръхването" и да започнете да се справяте с нея. В началото е достатъчно само да докоснете челото на партньора, за да не предизвикате прекомерна реакция.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.

Свързани новини