Отидете към основна версия

1 742 16

Коя е Кристина Кок? Първата жена, избрана да полети към Луната

  • наса-
  • полет до луната-
  • първата жена-
  • астронавт-
  • история

Американската астронавтка постави рекорд за най-дълъг престой в космоса от жена

Снимка: Twitter/NASA

"Развълнувана ли съм? Абсолютно" - така реагира американската астронавтка Кристина Кок, след като на специална церемония в Хюстън вчера беше представена като първата жена, която скоро ще полети към Луната. "Най-много обаче се вълнувам от това, че в тази мисия ще пренесем вашето вълнение, стремежи, вашите мечти", допълни тя под бурните аплодисменти на присъстващите на събитието, предава БТА.

Кристина Кок е на Международната космическа станция (МКС) от средата на месец март 2019 г. до началото на февруари 2020 г., поставяйки рекорд за най-дълъг престой в космоса на жена - 328 дни, като постижението ѝ все още не е подобрено. По време на престоя си тя изминава около 220 милиона километра, приблизително колкото 291 пътешествия до Луната и обратно. По време на пребиваването си на МКС заедно с колеги допринасят за стотици научни експерименти.

По време на мисията Кристина Кок прави шест излизания в открития космос с обща продължителност 42 часа и 15 минути, става ясно от сайта на американската космическа агенция. Едно от тях е историческо - през октомври 2019 г. двете с Джесика Миър са първият изцяло женски екип, излязъл в открит космос. Те остават извън МКС малко повече от седем часа, като работят по отстраняването на повреда в системата за електрозахранване.

След завръщането си на Земята, Кристина Кок продължава работата си в НАСА. Тя споделя, че през цялата си кариера се стреми към постигането на баланс "между инженерството в космическите научни мисии и изследванията на наистина отдалечени места навсякъде по света".

Астронавтката и съпругът ѝ - Робърт Кок, живеят в Галвестън, щата Тексас. Тя е запален спортист - обича и практикува скално катерене, гребане, кара сърф, тича. Увлича се и от йога. Кристина Кок обича да снима, да пътува и с нетърпение очаква поредното предизвикателство - полета към Луната.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини