Отидете към основна версия

2 193 1

Полезна храна намалява значително риска от кръвни съсиреци и инфаркт

  • риба-
  • здравословно хранене-
  • инфаркт-
  • съсирек-
  • съсирване на кръвта-
  • съсиреци

Яденето на риба намалява риска от инфаркт наполовина

Снимка: Shutterstock

Лекарите Сергей Агапкин и Михаил Гинзбург заявиха, че яденето на риба може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци.

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението, казва Гинсбург. Те се съдържат повече в морските риби, отколкото в речните.

„Според проучване, ако човек яде морска риба поне два пъти седмично, това намалява риска от инфаркт почти наполовина", коментира Сергей Агапкин.

Шаранът и костурът са богати на витамини от група В и фолиева киселина. Речната риба съдържа също група витамини, които са отговорни за регулирането на нивата на холестерола и намаляването на риска от образуване на кръвни съсиреци.

Според Гинзбург тези храни са богати на витамин Е, така че имат подмладяващ ефект и удължават живота.

По-добре е рибата да не се пържи, а да се приготвя на пара или да се пече, съветва още той.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини