Отидете към основна версия

12 904 10

Тези растения не бива да се отглеждат вкъщи

  • растения-
  • стайни растения-
  • домашни растения-
  • дом-
  • цветя

Някои от растенията в този списък могат да доведат до алергични реакции и дори до отравяне

Снимки: Shutterstock

У дома стайните растенията могат да бъдат прекрасна декорация. Те добавят свежа нотка към обстановката на помещението, в което се намират. Освен това те имат други предимства. Например някои помагат за пречистване на въздуха, както и за намаляване на влажността, предава vesti.bg.

Има обаче и няколко растения, които е по-препоръчително да избягвате да държите и отглеждате в апартамента. Ето кои са те и защо:

Париетария

Париетарията е диворастящо растение, което често може да се срещне в градини и обществени зони. Въпреки че то може да изглежда красиво и дори да има лечебни свойства, не се препоръчва да се отглежда в затворени помещения и апартаменти.

Това растение е известно като алерген и може да предизвика реакции при някои хора, особено при тези с чувствителна кожа или дихателни проблеми. Когато париетарията се отглежда в затворено пространство, това може да увеличи риска от алергии.

Далия

Растението далия е красиво, многогодишно и с много цветове. Въпреки че може да бъде изключително подходящо за декорация и да расте здраво и красиво в градината, не е препоръчително да се гледа в домашни условия.

Далиите са отровни за домашни любимци и хора, ако се консумират. Въпреки че рискът от отравяне е малък, не е препоръчително да се излагате на него, държейки това растение в дома си. Освен това то може да предизвика алергични реакции при хората, които са чувствителни към определени растителни алергени. Тези реакции могат да включват кожни раздразнения, проблеми с очите и дихателни проблеми.

Жасмин

Без съмнение жасминът е изключително красив и ароматен, но също не е препоръчително да се отглежда в домашни условия.

Жасминът не е подходящ за апартамента поради изискванията му за грижа и пространство, опасността му спрямо домашните любимци и потенциалните алергични реакции, които може да предизвика. По-добре и по-безопасно е да се насладите на красотата и миризмата на жасмина в градината си или на обществени места.

Люляк

Люлякът изисква специална грижа и внимание, за да расте здраво. Необходими са му определени условия за светлина, температура и влажност на въздуха, които могат да бъдат трудни за поддържане в домашни условия.

Люлякът е сезонно растение, което значи, че цъфти през пролетта и има кратък период на цъфтеж. След това растението изглежда тъжно, което може да бъде разочароващо за собствениците му.

Вижте тези няколко растения, които ще са перфектен избор за вашия дом:

Фикус - Това е растение с голям брой разновидности, които се отличават по размер, форма и цвят на листата. Фикусът е изключително здрав и едно от най-добрите растения за почистване на въздуха в дома.

Калатея - Това е растение с красиви и ярки листа, които се движат и отварят в зависимост от времето на деня.

Каланхое - Това е зимно-пролетно цъфтящо растение, което произвежда малки цветчета в различни нюанси на розово, червено, бяло и жълто.

Шефлера - Това е растение със здрави, наситено зелени листа. То обича ярка светлина, но не понася прекомерно слънце. Това растение е лесно за отглеждане.

Антуриум - Той е лесен за отглеждане и може да бъде използван като декоративно растение в дома.

Бегония - Това е многогодишно растение с ярки цветчета в различни цветове, сред които розово, червено и бяло.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.

Свързани новини