27 Април, 2023 15:32 12 574 10

Тези растения не бива да се отглеждат вкъщи

  • растения-
  • стайни растения-
  • домашни растения-
  • дом-
  • цветя

Някои от растенията в този списък могат да доведат до алергични реакции и дори до отравяне

Тези растения не бива да се отглеждат вкъщи - 1
Снимки: Shutterstock

У дома стайните растенията могат да бъдат прекрасна декорация. Те добавят свежа нотка към обстановката на помещението, в което се намират. Освен това те имат други предимства. Например някои помагат за пречистване на въздуха, както и за намаляване на влажността, предава vesti.bg.

Има обаче и няколко растения, които е по-препоръчително да избягвате да държите и отглеждате в апартамента. Ето кои са те и защо:

Париетария

Париетарията е диворастящо растение, което често може да се срещне в градини и обществени зони. Въпреки че то може да изглежда красиво и дори да има лечебни свойства, не се препоръчва да се отглежда в затворени помещения и апартаменти.

Това растение е известно като алерген и може да предизвика реакции при някои хора, особено при тези с чувствителна кожа или дихателни проблеми. Когато париетарията се отглежда в затворено пространство, това може да увеличи риска от алергии.

Далия

Растението далия е красиво, многогодишно и с много цветове. Въпреки че може да бъде изключително подходящо за декорация и да расте здраво и красиво в градината, не е препоръчително да се гледа в домашни условия.

Далиите са отровни за домашни любимци и хора, ако се консумират. Въпреки че рискът от отравяне е малък, не е препоръчително да се излагате на него, държейки това растение в дома си. Освен това то може да предизвика алергични реакции при хората, които са чувствителни към определени растителни алергени. Тези реакции могат да включват кожни раздразнения, проблеми с очите и дихателни проблеми.

Жасмин

Без съмнение жасминът е изключително красив и ароматен, но също не е препоръчително да се отглежда в домашни условия.

Жасминът не е подходящ за апартамента поради изискванията му за грижа и пространство, опасността му спрямо домашните любимци и потенциалните алергични реакции, които може да предизвика. По-добре и по-безопасно е да се насладите на красотата и миризмата на жасмина в градината си или на обществени места.

Люляк

Люлякът изисква специална грижа и внимание, за да расте здраво. Необходими са му определени условия за светлина, температура и влажност на въздуха, които могат да бъдат трудни за поддържане в домашни условия.

Люлякът е сезонно растение, което значи, че цъфти през пролетта и има кратък период на цъфтеж. След това растението изглежда тъжно, което може да бъде разочароващо за собствениците му.

Вижте тези няколко растения, които ще са перфектен избор за вашия дом:

Фикус - Това е растение с голям брой разновидности, които се отличават по размер, форма и цвят на листата. Фикусът е изключително здрав и едно от най-добрите растения за почистване на въздуха в дома.

Калатея - Това е растение с красиви и ярки листа, които се движат и отварят в зависимост от времето на деня.

Каланхое - Това е зимно-пролетно цъфтящо растение, което произвежда малки цветчета в различни нюанси на розово, червено, бяло и жълто.

Шефлера - Това е растение със здрави, наситено зелени листа. То обича ярка светлина, но не понася прекомерно слънце. Това растение е лесно за отглеждане.

Антуриум - Той е лесен за отглеждане и може да бъде използван като декоративно растение в дома.

Бегония - Това е многогодишно растение с ярки цветчета в различни цветове, сред които розово, червено и бяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    Благодаря
  • 2 Име

    12 1 Отговор
    Ние в наше село на Далия и казваме Гергина. - и си я садят в градините хората.
  • 3 Соваж бейби

    7 4 Отговор
    От цветя до цветя и треви има голяма разлика не само токсични но и да ви зареди с лоша енергия било то да не ти върви,скандали в къщи....Едно от тях е папрат например в живота всичко е вибрация и енергия.Тревите свещи които също са модерни в днешно време пак си имат значение за каква церемония се палят.Чудно ми е обаче кой нормален ще си сложи в къщи люляк в къщи ?дори и като букет не е препоръчително да го има и мисълта че е дърво ??жасмина леле калифорнииска палма няма ли ?или пък далията ??градинско цвете и нищо особенно

    Коментиран от #9

  • 4 факт

    12 0 Отговор
    Далията е Гергина. Далия е на английски език.
  • 5 😦😦😦😦😢

    10 1 Отговор
    Мине не мине време някоя ще се изцепи .Тези цветя стават тези не ,Аиде оставете хората да решават сами.Кой ще отглежда люляк гергина жасмин в дома си ?

    Коментиран от #7

  • 6 За гледане вкъщи

    6 1 Отговор
    са подходящи всички растения, които стават за храна на прасето, което гледате на балкона.
  • 7 Соваж бейби

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "😦😦😦😦😢":

    Може и крокодил да си вземете ако искате къщата си е ваша !Хубаво е ако имате малко дете у дома да внимавате да оставим факта както казах че папрата е само за двора или за гората не в дома има и токсични !Знаете ли колко деца има с отравяне от контакт пипало цветето системно в болница дори и смъртни случаи заради такива майки като вас които не ги вълнуват какво казват учени,доктори,журналисти?
  • 8 ИНТЕРЕСНО

    9 0 Отговор
    За закума, още олеандър, нищо на казвате, а е толкова токсичен, че даже отровен.
    Също и за колокозията, още трилистник, също много отровно цвете.
    Но има интернет и всеки може да прочете
  • 9 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    бръшлян. Противоречиво растение. Преди години когато строяхме нашия си дом се наложи да излезем на квартира аз, жена ми и сина ни. Наехме една във къща цялата в бръшлян. И се почна. Постоянни хреми зима лято, хрипове при малкия, някакви обриви и при тримата и др. Споделих с пулмолог приятел. Махайте се- от бръшляна е. Не знам, някои го пиели и като билка, ние явно не го понасяхме. После всичко се оправи в нашия си дом

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "един от стадото":

    Почти всеки човек без да знае си купува цвете и хайде в къщи например каладиума редовно го продават и в хр.магазини тука в България не знам,бръшлян също съчетан с деуги цветя .При мен свекървата ми направи забележка и махнах всичко от къщи в градината и зимната тераса в студено време.Най вече тропическите растения ми то расте в природата в саксия се мъчи ,липсва му вятър ,дъжд ,влага ...цветята у дома страдат мое мнение не го налагам.Има една книга Магическа ботаника там се описва всичко например лицемерни растения растения с лечебни свойства, но токсични във високи дози ако ти е интересна може да я прочетеш.