Отидете към основна версия

2 930 7

Вижте прототипа на Шрек, състезател по борба (СНИМКА)

  • морис тиле-
  • шрек-
  • прототип-
  • състезател по борба

Това е Морис Тиле

Прототипът на анимационния герой Шрек е френският състезател по борба Морис Тиле. Той е роден в Русия, през 1903 година, където баща му бил командирован да строи транссибирската железница, а майка му била учителка по френски език. Като дете Морис имал ангелско лице, затова го наричали „френският ангел“. По време на революцията през 1917 година семейството се връща в Реймс. Там той учи инженерни науки и чужди езици. Тиле е владеел 14 езика към края на живота си, пише marica.bg.

След като завършва образованието си, започва работа във френския флот като инженер. 19-годишен се жени за своя бивша съученичка от Русия, но по време на сватбеното им пътешествие в Африка тя е нападната от тигър и умира от раните си. Когато е на 20 години, мъжът забелязва подуване в краката, ръцете и главата си. След посещение на лекар му е поставена диагноза акромегалия - състояние, обикновено причинено от доброкачествен тумор на хипофизната жлеза, което води до нарастване и удебеляване на костите.

По време на плаванията, когато е вече на 36 години, се запознава в Сингапур с Каролис Пожела - професионален борец от Литва. Тогава, поради болестта, тялото и лицето му са придобили чудовищна форма и размери, което обаче е довело и до допълнителни сили в мускулите. Литовецът започва да го тренира и Морис побеждава всеки в категорията си от 120 кг. По-късно двамата тренират във Франция, където Морис помита конкурентите, оттам се местят в САЩ, където става двукратен световен шампион.

Морис Тиле умира през 1954-а от сърдечен удар, минути след като научава, че неговият треньор и най-добър приятел Каролис Пожела е починал от пневмония.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини