Отидете към основна версия

1 097 3

Хиляди посрещнаха лятното слънцестоене край Стоунхендж (ВИДЕО)

  • стоунхендж-
  • лятно слънцестоене-
  • изгрев-
  • англия

Те останаха около паметника цяла нощ, за да посрещнат най-дългия ден в Северното полукълбо

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Друиди, хипита, костюмирани вещици и магьосници, местни жители и туристи се събраха край Стоунхендж в Южна Англия, за да посрещнат изгрева на Слънцето и да се забавляват заедно, съобщи Асошиейтед прес.

Те останаха около паметника цяла нощ, за да посрещнат най-дългия ден в Северното полукълбо.

В цяла Великобритания цари оптимизъм, тъй като лятото започва официално. Неслучайно в сряда отваря врати и близкият фестивал Гластънбъри, едно от най-големите музикални събития в света. Предполага се, че и Стоунхендж, и Гластънбъри са разположени на лей линии – положителни и отрицателни енергийни линии, които се движат по земната повърхност.

Предназначението на Стоунхендж не е уточнено. Има теории, че там са короновали датски крале, че това е било светилище на друиди, култов център за лечение или астрономически „калкулатор“ за предсказване на затъмнения и слънчеви събития. Най-общоприетото тълкуване е, че това е праисторическо светилище, съобразено с движението на Слънцето. Камъните съвпадат идеално с посоката на Слънцето както при лятното, така и при зимното слънцестоене. По време на лятното слънцестоене Слънцето изгрява зад Камъка на петата в североизточната част на хоризонта и първите му лъчи засияват в сърцето на каменния кръг. Когато небето е ясно, тези лъчи са триумфален спектакъл.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини