Необходими продукти:
За голяма 5-литрова тенджера за цялото семейство
- Зелени джанки – 30 – 50 бр. - Пресни лозови листа – 40 – 50 бр. - ½ чаена чаша ориз „басмати“ или шепа фиде - Зелен лук – 2 връзки - Кромид лук – 3 глави - Магданоз – 1 връзка - Джоджен пресен – 1 шепа с листенца - Зехтин или краве масло - Червен пипер – лют - черен пипер - сол – на вкусНачин на приготвяне:
Накисвате за 1 час лозовите листа във вряла подсолена вода. След като се накиснат добре, прецеждате и ги режете на ситно. Кълцате ситно перата на пресния зелен лук, стария лук, магданоза и джоджена.
Лукът го задушавате със зехтин или 100- 150 грама краве масло на бавен огън под капак. Слагате подправките – червен пипер, черен пипер, сол. Ако обичате люто, сложете повече от червения пипер.
През това време в дълбока тенджера заливате с вряла вода нарязаните ситно лозови листа, прибавяте зелените джанки и ги оставяте да врат на бавен огън. След което прибавяте задушения с подправките лук към врящите лозови листа и джанки. Варите на бавен огън 1 час и накрая добавяте ориза или фидето – по желание.
След набъбването и на ориза/фидето, съвсем накрая добавете ситно нарязания магданоз и листата от джоджен. Ако обичате супата гореща, можете да я застроите с 1 яйце и кисело или прясно мляко.
Тази супа е много подходяща за летните месеци, тъй като е невероятно вкусна студена с една лъжица кисело мляко или сметана.
Българска освежителна и здравословна рецепта по идея на Биби Цанкова