30 Юни, 2023 10:05 1 826 11

Рецепта на деня: Лятна супа от лозови листа и джанки

  • супа-
  • джанки-
  • лозови листа-
  • какво да сготвя

Едно необичайно предложение за лятната трапеза

Рецепта на деня: Лятна супа от лозови листа и джанки - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Необходими продукти:

За голяма 5-литрова тенджера за цялото семейство

  • - Зелени джанки – 30 – 50 бр.
  • - Пресни лозови листа – 40 – 50 бр.
  • - ½ чаена чаша ориз „басмати“ или шепа фиде
  • - Зелен лук – 2 връзки
  • - Кромид лук – 3 глави
  • - Магданоз – 1 връзка
  • - Джоджен пресен – 1 шепа с листенца
  • - Зехтин или краве масло
  • - Червен пипер – лют
  • - черен пипер
  • - сол – на вкус

Начин на приготвяне:

Накисвате за 1 час лозовите листа във вряла подсолена вода. След като се накиснат добре, прецеждате и ги режете на ситно. Кълцате ситно перата на пресния зелен лук, стария лук, магданоза и джоджена.

Лукът го задушавате със зехтин или 100- 150 грама краве масло на бавен огън под капак. Слагате подправките – червен пипер, черен пипер, сол. Ако обичате люто, сложете повече от червения пипер.

През това време в дълбока тенджера заливате с вряла вода нарязаните ситно лозови листа, прибавяте зелените джанки и ги оставяте да врат на бавен огън. След което прибавяте задушения с подправките лук към врящите лозови листа и джанки. Варите на бавен огън 1 час и накрая добавяте ориза или фидето – по желание.

След набъбването и на ориза/фидето, съвсем накрая добавете ситно нарязания магданоз и листата от джоджен. Ако обичате супата гореща, можете да я застроите с 1 яйце и кисело или прясно мляко.

Тази супа е много подходяща за летните месеци, тъй като е невероятно вкусна студена с една лъжица кисело мляко или сметана.

Българска освежителна и здравословна рецепта по идея на Биби Цанкова


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шеф караманчев

    9 3 Отговор
    Лозовите листа трябва ли да са наръсени със син камък?
  • 2 Манджа с грозде....!?

    7 1 Отговор
    Не, мерси, по-добре сърми от лозови листа....Този буломач, не се знае, кво ще излезе....ха ха !?

    Коментиран от #10

  • 3 Za победу

    4 0 Отговор
    Чорба от джанки ммммл
    Жестоко
  • 4 Каква е тая подигравка

    11 4 Отговор
    с българската кухня!Ние такива буламачи не правим и не ядем!Егати и просто тиите!
  • 5 Измишльотините

    6 0 Отговор
    на една женица, целяща да привлече вниманието с оригиналност. Видя ли заглавието и знам коя е. Даже не си губя времето да чета. От тия продукти в 5 литрова тенджера ще стане една водица, дето даже и не е за гледане.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Морков,чушка ,лук ,целина ,киселец,пачи крак,манатарка се нарязват на ситно.Варят се със сол и зехтин,за гъстота ако не ползвате фиде 2картофа се варят и пресират.накрая се застройва с жълтък и лимон и се нарязват листа от магданоз или копър може и двете!!такава супа ям,а вие ядете.....дръжките на магданоза,нали..........
  • 8 12345

    6 0 Отговор
    Идеално за козичките ми
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    Благодаря госпожа Ахмед
  • 10 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Манджа с грозде....!?":

    Сърма е коприна. САРМИ с лозови листа- освен с ориз стават и с варен боб- чубрица- джоджан- червен пипер и чесън по желание.
  • 11 Да ти

    3 0 Отговор
    Се невиди и чорбата. Язе дома направих на овена , и като му сипах , он джвакна , изгледа ме ровешки , побесне , и фана да ме гони да ме кюска !