Отидете към основна версия

1 316 5

НАСА затвори четирима души в симулирана марсианска база за една година (ВИДЕО)

  • наса-
  • симулация-
  • живот на марс-
  • изолация-
  • изследване

Двамата мъже и двете жени ще прекарат в изолация 378 дни

Снимка: Shutterstock

Четирима доброволци влязоха в симулиран марсиански хабитат като част от едногодишен експеримент на НАСА за проверка на устойчивостта на астронавтите към изолация и други стресови фактори, пише в. "Индипендънт", предава БТА.

В рамките на мисията CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) участниците ще живеят и работят в хабитат с площ 158 квадратни метра в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън, Тексас.

Това е първата от три едногодишни симулации на мисии до Марс, всяка от които има за цел да оцени здравето и ефективността на членовете на екипажа, когато живеят в затворено пространство с ограничени ресурси.

Помещението, в което четиримата доброволци ще симулират живот на Марс, е отпечатано на 3D принтер. "Това е една от технологиите, които НАСА проучва за потенциално изграждане на местообитания на повърхността на други планети или на Луната", казва още Грейс Дъглас.

НАСА планира да върне хора на естествения спътник на Земята през следващите три години в рамките на мисиите си "Артемис" (Артемида), които американската космическа агенция се надява да използва като основа за евентуално изпращане на астронавти на Марс.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини