Отидете към основна версия

3 164 24

Анджелина Джоли проговори за расизма, с който децата ѝ се сблъскват

  • анджелина джоли-
  • актриса-
  • есе-
  • расизъм-
  • семейство-
  • деца-
  • домашно насилие

Актрисата обърна внимание на домашното насилие и расизма в ново есе

Снимка: БГНЕС/ EPA

Анджелина Джоли написа есе, в което засегна две от най-важните за нея теми – домашното насилие и расизма.

Актрисата, която е майка на шест деца от различни раси и с различен цвят на кожата, обърна внимание на неравенството в здравната грижа, базирайки се на личен опит и преживявания. Тя публикува есето си в American Journal of Nursing, където обясни как новите технологии позволяват на лекарите и медицинските работници да забелязват синини, дори върху по-тъмния цвят на кожата. Джоли заяви, че лично е видяла как едно малко и преносимо устройство насочва директна светлина към засегнатото място и разкрива всичко, цитира я Tialoto.bg.

„Трябваше да говоря с дъщеря ми, знаейки че ще трябва да гледаме за признаци на инфекция, базирайки се на собствените знания, за да ѝ обясня, че сестрата е имала добри намерения, но не ги е изрекла правилно“, пише Джоли.

Актрисата обяснява, че новата технология в медицината е пет пъти по-ефективна за откриване на синини и белези от насилие в сравнение с обикновената светлина, като дори може да ги намери четири седмици след предполагаемия инцидент. Казва, че появата на синина е първият признак на насилие, но по-тъмната кожа на някои не позволява да се видят от невъоръжено око, така че остават незасечени от лекари и парамедици.

„За жертвите на насилие доказателствата за нараняване често са от решаващо значение за достъп до правна защита и лечение за физическо и психическо здраве, което прави ролята на здравните специалисти критична“, пише актрисата. Тя допълва, че без намирането на тези признаци, цветнокожите са в значително по-неблагоприятно положение, тъй като техните наранявания не са толкова правилно идентифицирани и документирани, което ги излага на по-голям риск от следващо насилие.

Джоли отбеляза, че дори семейството ѝ, което има достъп до по-добра медицинска грижа, е страдало от неравенството в здравната система, включително приоритизирането на хора с бяла кожа. „От технологията до подобряването на разнообразието и представителството в медицинските изследвания и обучение, крайно време е да приемем нови решения“, заключи тя.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 20 гласа.

Свързани новини