Отидете към основна версия

9 191 18

В Созопол хванаха най-отровната риба в Черно море (ВИДЕО)

  • морски дракон-
  • риба-
  • отрова-
  • черно море-
  • созопол-
  • опасно

Водолази съветват да избягваме на всяка цена сблъсъка с Морския дракон

Снимка: Shutterstock

Най-отровното създание в Черно море беше заснето от водолази край Созопол. Клипът беше публикуван на Фейсбук страницата на Sub Diving.

„Натъкнахме се на най-отровната риба в Черно море - Морският дракон! Запомнете я и нея докосвайте, тя се спотайва заровена в пясъка и дебне някоя малка рибка, за да се нахрани! Ето за това се учим във водолазният курс, да внимаваме по време на водолазното спускане и да държим във всеки един момент перфектната плавучест!“, пишат водолазите.

От коментарите става ясно, че опасната риба може да бъде срещната и на гръцките плажове чак до Кипър.

Много хора са пострадали от нея и заплаха в никакъв случай не е за подценяване, пише jenata.blitz.bg.

„Тази риба ме прободе в Гърция на плиткото на охраняем плаж. Болката е много силна пареща, като че ли ти инжектират киселина. Зачервява се и се подува много бързо, като пълзи към здрава тъкан пред очите ти. Стигнах до Бърза помощ. Лекувах се два месеца с антибиотици, обезболяващи и противоалергични. Ако не се реагира бързо прави невропаралитични трайни усложнения, когато е убола дълбоко. Това ми казаха и гръцките и българските лекари, аз също съм лекар.

От тогава само с обувки за вода в Гърция щом сме на плаж Но от българската болница ми казаха, че всяка година има и тук усложнени пострадали от нея! Пазете се, боли много и продължително!“, пише Петя Попова.

„Като потърпевш ще кажа само че бях във реанимация със опасност за живота след 4-5 часа агонизираща болка във Приморско след 4 вливки на урбазон, без резултат карат ме във окръжна Бургас където колабирам във 5h и се събуждам във 23h докторите казват, че ако е била лявата ръка сега щях да съм спомен, сега съм със трайно увреждане на ръката така че изцепки от сорта "мен ме е удряло, не е нищо особено" ги прескочете. И ще ви кажа само още нещичко за самата болка - сложете ръката под един валяк и много бавно ви мачка и нищо не може да направите. Но няма страшно вие пак си вярвайте“, обяснява и Ерол Алиев.

„Морският дракон го прави опасен това, че се крие в пясъка на плитчините и често хората го настъпват. За съжаление дракона не е най-отровната рибка в Черно море. Има една риба, нарича се СКОРПИТ и е адът на повечето рибари. Често се лови в мрежите, много повече бодли и шипове от дракона и в пъти по-отровна. В този ред на мисли ще ви кажа, че дракона се чисти и се яде... Въпреки отровата си. Съветвам ви да се къпете с неопренови обувки за плаж“, допълва Людмил Русев.

Мнозина пък се хвалят, че хващат и готвят рибата, която била много вкусна. Трябвало само да се внимава със страничните шипове.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.

Свързани новини