Last news in Fakti

4 Август, 2023 14:29 9 047 18

В Созопол хванаха най-отровната риба в Черно море (ВИДЕО)

  • морски дракон-
  • риба-
  • отрова-
  • черно море-
  • созопол-
  • опасно

Водолази съветват да избягваме на всяка цена сблъсъка с Морския дракон

В Созопол хванаха най-отровната риба в Черно море (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Най-отровното създание в Черно море беше заснето от водолази край Созопол. Клипът беше публикуван на Фейсбук страницата на Sub Diving.

„Натъкнахме се на най-отровната риба в Черно море - Морският дракон! Запомнете я и нея докосвайте, тя се спотайва заровена в пясъка и дебне някоя малка рибка, за да се нахрани! Ето за това се учим във водолазният курс, да внимаваме по време на водолазното спускане и да държим във всеки един момент перфектната плавучест!“, пишат водолазите.

От коментарите става ясно, че опасната риба може да бъде срещната и на гръцките плажове чак до Кипър.

Много хора са пострадали от нея и заплаха в никакъв случай не е за подценяване, пише jenata.blitz.bg.

„Тази риба ме прободе в Гърция на плиткото на охраняем плаж. Болката е много силна пареща, като че ли ти инжектират киселина. Зачервява се и се подува много бързо, като пълзи към здрава тъкан пред очите ти. Стигнах до Бърза помощ. Лекувах се два месеца с антибиотици, обезболяващи и противоалергични. Ако не се реагира бързо прави невропаралитични трайни усложнения, когато е убола дълбоко. Това ми казаха и гръцките и българските лекари, аз също съм лекар.

От тогава само с обувки за вода в Гърция щом сме на плаж Но от българската болница ми казаха, че всяка година има и тук усложнени пострадали от нея! Пазете се, боли много и продължително!“, пише Петя Попова.

„Като потърпевш ще кажа само че бях във реанимация със опасност за живота след 4-5 часа агонизираща болка във Приморско след 4 вливки на урбазон, без резултат карат ме във окръжна Бургас където колабирам във 5h и се събуждам във 23h докторите казват, че ако е била лявата ръка сега щях да съм спомен, сега съм със трайно увреждане на ръката така че изцепки от сорта "мен ме е удряло, не е нищо особено" ги прескочете. И ще ви кажа само още нещичко за самата болка - сложете ръката под един валяк и много бавно ви мачка и нищо не може да направите. Но няма страшно вие пак си вярвайте“, обяснява и Ерол Алиев.

„Морският дракон го прави опасен това, че се крие в пясъка на плитчините и често хората го настъпват. За съжаление дракона не е най-отровната рибка в Черно море. Има една риба, нарича се СКОРПИТ и е адът на повечето рибари. Често се лови в мрежите, много повече бодли и шипове от дракона и в пъти по-отровна. В този ред на мисли ще ви кажа, че дракона се чисти и се яде... Въпреки отровата си. Съветвам ви да се къпете с неопренови обувки за плаж“, допълва Людмил Русев.

Мнозина пък се хвалят, че хващат и готвят рибата, която била много вкусна. Трябвало само да се внимава със страничните шипове.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    20 17 Отговор
    В Черно Море хвърлям стръв само за шаран или сом. За други риби не.

    Коментиран от #17

  • 2 Пешо

    16 3 Отговор
    Запомнете я и НЕЯ докозвайте
    Точно НЕЯ ли да докосваме?
  • 3 Много е вкусна

    12 0 Отговор
    да. И с нея трябва да се внимава.
  • 4 АУДИ

    17 0 Отговор
    И двете рибки споменати тук, масово се предлагат по южното черноморие панирани
  • 5 хахаха

    20 2 Отговор
    За дракона не знам, но скорпита си е много вкусна, дори повече от сафрида....

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Делю Хайдутин

    5 14 Отговор
    Тази риба идва от Каховка
  • 7 аз пък

    31 3 Отговор
    на морето най-много съм хващал п/ич/и въшки! кви дракони!
  • 8 да ти имам

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    вкуса!
  • 9 поназнайващ

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    И дракона е вкусна - продава се по пазарите. Да се внимава как се чисти - продавача ми показа лесен начин.
  • 10 баба

    7 2 Отговор
    Созополии правят от него супа .Екзотична28лв. порцията.
  • 11 Некой си

    9 1 Отговор
    Махаш гръбни и хрилни перки и - в тигана заедно с попчетата!
    Иначе е голяма досада, като клатиш за сафрид - няма отърване до 25-30 метра дълбочина.
  • 12 Перо

    11 1 Отговор
    На един гръцки плаж ме прободе една отровна риба с шип, която се беше заровила в пясъка, близо до брега. В медицинския център ми казаха веднага да натопя нараненото ходило в максимално гореща вода, до възможна поносимост. После се изтисква раната и бързо минава, но е много болезнено до манипулацията. После бързо отшумява, без последици!
  • 13 УЙКО -КАЛЕКО

    17 0 Отговор
    ПО ПРИНЦИП ТЕЗИ ДВЕ РИБИ ГИ ИМА В ЧЕРНО МОРЕ ОТ ПАМТИВЕКА..ПЪРВАТА РЕАКЦИЯ ПРИ ДОСЕГ С ТЕЗИ РИБИ Е МАКСИМАЛНО ИЗТИСКВАНЕ НА НАРАНЕНОТО МАСТО ДО ПУСКАНЕ НА КРЪВ. ЕСТЕСТВЕНО СЛЕД ТОВА ПРИ ЛЕКАР,ЗАЩОТО АКО ПОСТРАДАЛИЯТ Е АЛЕРГИЧЕН ГО ГРОЗИ ГОЛЯМА ОПАСНОСТ.ПОВТАРЯМ ПАК ИЗСТИСКВАНЕ НА НАРАНЕНОТО МЯСТО ПОЧТИ ДО ПРИПАДЪК.ИНАЧЕ НАИСТИНА СА МНОГО ВКУСНИ СЛЕД ПРЕМАХВАНЕ НА ШИПОВЕТЕ.ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ КЪПЕЩИТЕ В МОРЕТО ТЕЗИ РИБИ РЯДКО АМА МНОГО РЯДКО СЕ СРЕЩАТ В ПЛИТКИТЕ МЕСТА И ВЕРОЯТНОСТА ДА ГИ НАСТЪПИТЕ Е МНОГО МИНИМАЛНА.ДОСЕГА АЗ ЛИЧНО СЪМ ИМАЛ ДОСЕГ СТЯХ ПО ВРЕМЕ НА РИБОЛОВ ЕДИН ПЪТ С ДРАКОНА И ДВА ПЪТИ СЪС СКОРПИДА..НЕ ЗНАМ ДАЛИ ТОВА НЕ Е ПОРЪЧКОВА СТСТИЯ ДА ОГРАНИЧИ ПОСЕЩЕНИЯТА НА ТУРИСТИ НА НАШЕТО МОРЕ .ПО ОТРОВНИ
    МНОГОБРОЙНИ РИБИ ИМА В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ОТКОЛКОТО ПРИ НАС
  • 14 Леферов

    10 0 Отговор
    Тихомирчо, що пишеш глупости бе, моето момче? Щото няма какво смислено да напишеш?
  • 15 Морски

    10 2 Отговор
    Живея на морето , и не съм чул до сега някой да настъпи Дракон , или Скорпид. Дракона се хваща на въдица , рядко но се случва . И невнимателен аджамия , предимно от вътрешността го хваща да го откачи от куката , и се набожда . Рибарите си ги чистят от мрежите с голи ръце , и изобщо не им дреме , ако се набодат . Някой може да изохка , но продължава да си чисти мрежата . Боли но не е чак такъв апокалипсис , описан в статията. Умрелият Дракон също си запазва отровата , ако видите някаква умряла риба по морското дъно , първо я разгледайте .
  • 16 Хмел

    3 0 Отговор
    Що дракони съм изял. Пускат приятна мазнина като са пресни. Месото е вкусно. За чистенето се свиква. Аз съм се убождал на замразена при чистенето ѝ. Пак боли много. Като сме били на риболов и сме се връщали, винаги драконите са още живи и мърдат. Всичко останало е отдавна мъртво
  • 17 Гларус

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    А аз само кротушки гледам да уловя.Шараните по морето са прекалено тлъсти и големи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.