Необходими продукти:
патладжани - 2 бр. средни
домати - 400 г
доматено пюре - 1 ч.л.
вода - 100 мл
захар - 1 с.л. равна
чесън - 4 - 5 скилидки
магданоз - 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и се нарязват на четири части. Посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се махне горчивината им. След това се измиват, подсушават се и се нарязват на парчета като картофи за пържене.
В тиган със загрято олио на два три пъти те се изпържват до готовност, като се разбъркват често - правя го с две дървени лъжици, за по-лесно. Когато са готови, се изваждат в чиния.
В същия тиган с добавка на малко олио/ако не е останало от патладжаните/, се изсипва консервата с домати.
С прибор за смачкване се пасират доматите до еднородност. Поставя се доматеното пюре, посолява се и се добавя водата. Сосът се пържи до желаната гъстота. Накрая се добавя нарязаният чесън, магданозът и захарта.
Към готовия сос се прибавят патладжаните и се оставя ястието да се задуши за около пет минути.
Изключва се котлонът и оставяте ястието да се готви още 1-2 минути. Вкусно е и топло, и студено, пише gotvach.bg.