Last news in Fakti

22 Август, 2023 10:05 8 319 1

Рецепта на деня: Патладжани с доматен сос и чесън

  • патладжани-
  • доматен сос-
  • чесън-
  • какво да сготвя

Вкусно е и топло, и студено

Рецепта на деня: Патладжани с доматен сос и чесън - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

патладжани - 2 бр. средни

домати - 400 г

доматено пюре - 1 ч.л.

вода - 100 мл

захар - 1 с.л. равна

чесън - 4 - 5 скилидки

магданоз - 1/2 връзка

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и се нарязват на четири части. Посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се махне горчивината им. След това се измиват, подсушават се и се нарязват на парчета като картофи за пържене.

В тиган със загрято олио на два три пъти те се изпържват до готовност, като се разбъркват често - правя го с две дървени лъжици, за по-лесно. Когато са готови, се изваждат в чиния.

В същия тиган с добавка на малко олио/ако не е останало от патладжаните/, се изсипва консервата с домати.

С прибор за смачкване се пасират доматите до еднородност. Поставя се доматеното пюре, посолява се и се добавя водата. Сосът се пържи до желаната гъстота. Накрая се добавя нарязаният чесън, магданозът и захарта.

Към готовия сос се прибавят патладжаните и се оставя ястието да се задуши за около пет минути.

Изключва се котлонът и оставяте ястието да се готви още 1-2 минути. Вкусно е и топло, и студено, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.