Отидете към основна версия

1 689 7

Спасиха 1000 котки от сигурно клане в Китай

  • котки-
  • животни-
  • китай-
  • спасителна операция-
  • права на животните

Полицията в Китай разби незаконен канал, който продава котешко месо като го представя за свинско или агнешко

Снимка: Shutterstock

Полицията в Китай е спасила приблизително 1000 котки, натоварени в камион, запътил се към кланица. За това съобщиха свързани с държавата медии, като добавят, че органите на реда са разбили част от незаконен търговски канал, който продава котешко месо, твърдейки, че e свинско или агнешко.

Случаят поражда сериозни опасения за хуманното отношение към животните и безопасността на храните в Китай изобщо, пише агенция Фокус, цитирайки CNN. Действайки по сигнал на активисти, защитници на животни, в китайската източна провинция Дзянсу, полицаите са засекли превозно средство, използвано за събиране и транспортиране на уловени котки, докладва държавният информационен бюлетин The Paper.

Хан Джиали, която лично е участвала в спирането на камиона, заяви пред китайския новинарски канал, че това не е първият път и че преди това е предотвратявала подобни незаконни сделки в Гуангдонг.

Докладът предизвика нова вълна от загриженост относно правата на животните и безопасността на храните в Китай, като мнозина призоваха за по-голям контрол от страна на властите. Страната се е борила с дълга история на скандали с храните и безопасността и в миналото. Скорошен случай, който стана изключително популярен, се отнасяше до глава на плъх, открита в храна, сервирана в колеж.

Първоначално местните власти настояха, че това е парче патешки врат, но поради опасения за покриване на скандала, бяха извикани провинциални следователи и откриха истината.

Въпреки че Китай има закони за регулиране и защита на животните, както и на застрашените животни, няма общ закон за жестокостта към домашни любимци, бездомни кучета и котки. Правата на животните и групите за опазване на околната среда отдавна водят кампании срещу използването на животински части, включително от много застрашени видове, за традиционната медицина.

Нараства и съпротивата срещу ежегодния фестивал на кучешкото месо в Юлин, в западния автономен регион Гуанси. "Животните нямат права и няма гаранция за безопасност на храните", пише един от стотиците потребители, които се включиха в последните дебати в местни социални мрежи и канали.

Китайските власти бяха критикувани през 2021 г. за смъртта на няколко евтаназирани домашни любимци, след като техните собственици са дали положителен тест за Covid-19. Един инцидент, при който здравен работник преби корги до смърт с лопата, предизвика изблик на гняв. "Надявам се страната скоро да има закон за защита на животните", каза друг потребител, визирайки последния скандал.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини