Отидете към основна версия

2 150 0

Рецепта на деня: Задушен телешки език с масло и гъби

  • телешки език-
  • масло-
  • гъби-
  • какво да сготвя

Ястие за ценители

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

телешки език - около 1.5 кг лук - 1 глава моркови - 2 бр. печурки - 8 - 10 бр. масло - 50 г черен пипер сол дафинов лист - 2 бр. бахар - 2 - 3 бр. зърна

Начин на приготвяне:

Телешкият език се сварява в обикновена тенджера за около 2 до 3 часа или до готовност. В тенджера под налягане се поставя почистения език с дафиновия лист, бахар и сол. Сварява се за около 40 мин. Изважда се, охлажда се, обелва се и се нарязва на порции.

Гъбите се нарязват на филийки. Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в 30 г масло до омекване или докато придобият лек златист цвят. Овкусяват се със сол и черен пипер.

Добавят се гъбите, останалото масло, разбърква се и се готви за няколко минути до омекване, залива се с 180 мл прецеден телешки бульон, захлупва се и се готви, докато се редуцира течността.

Прибавя се нарязаният телешки език на порции, задушава за още 10 мин на тих огън да къкри.

По избор ястието може да се обогати с 1 чаша (100 мл) сметана. Разбърква се.

Поднася се с гарнитура от бял ориз, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини