Необходими продукти:
телешки език - около 1.5 кг лук - 1 глава моркови - 2 бр. печурки - 8 - 10 бр. масло - 50 г черен пипер сол дафинов лист - 2 бр. бахар - 2 - 3 бр. зърнаНачин на приготвяне:
Телешкият език се сварява в обикновена тенджера за около 2 до 3 часа или до готовност. В тенджера под налягане се поставя почистения език с дафиновия лист, бахар и сол. Сварява се за около 40 мин. Изважда се, охлажда се, обелва се и се нарязва на порции.
Гъбите се нарязват на филийки. Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в 30 г масло до омекване или докато придобият лек златист цвят. Овкусяват се със сол и черен пипер.
Добавят се гъбите, останалото масло, разбърква се и се готви за няколко минути до омекване, залива се с 180 мл прецеден телешки бульон, захлупва се и се готви, докато се редуцира течността.
Прибавя се нарязаният телешки език на порции, задушава за още 10 мин на тих огън да къкри.
По избор ястието може да се обогати с 1 чаша (100 мл) сметана. Разбърква се.
Поднася се с гарнитура от бял ориз, пише gotvach.bg.