Отидете към основна версия

1 935 25

Защо небесните тела са кръгли?

  • небесни тела-
  • космос-
  • кръгли-
  • сфера-
  • гравитация

Едно нещо изглежда сигурно в космоса - много неща са сферични

Снимка: Shutterstock

През телескопи на Земята и в космоса астрономите могат да надникнат към по-отдалечените краища на Вселената. И без значение колко далеч или колко странна е една планета, но едно нещо изглежда сигурно в космоса - много неща са сферични.

И така, какво прави небесните тела кръгли? Накратко, това е гравитацията.

„Така гравитацията дърпа цялата материя към центъра на тежестта“, каза Бруно Мерин, астроном и ръководител на Центъра за научни данни ESAC на Европейската космическа агенция в Мадрид.

„Това прилича на кухненската ви мивка. Цялата вода ще изтече през дупката на дъното. В случая с планетите всяко парче материя се опитва да се приближи възможно най-близо до центъра на тежестта“, каза той.

„Планетарните тела ще продължат да преместват материята наоколо, докато намерят равновесие - състояние, в което всяка точка е възможно най-близо до центъра. И единствената форма, която постига този вид равновесие в космоса, е сферата“, каза Мерин.

Меркурий и Венера са почти перфектни сфери, защото са по-бавно въртящи се скални планети. Ледените планети също са склонни да са с почти идеално кръгла форма, тъй като „слоят лед се разпределя много равномерно“, каза Мерин.

Но „кръгла“ не означава, че всяка планета е перфектна сфера. Газовите гиганти Юпитер и Сатурн се издуват в екваториалната си част поради бързото си въртене. Вместо перфектна сфера, Сатурн изглежда като баскетболна топка, върху която някой седи, според НАСА. Дори Земята има малка издутина от по-малко от 1%, дължаща се на центробежната сила. Така че и Земята е сплескана или по-скоро леко сплескана сфера.

Въпреки че Вселената гъмжи от сфери, много тела в космоса не са сферични. Астероидите и кометите могат да имат всякаква форма, променена от сблъсъци и междузвездно въртене. Марс има луна с форма на картоф, наречена Фобос. Всъщност само около 20 от близо 300-те известни луни в Слънчевата система са с познатата кръгла форма, останалите са по-неправилни.

„Причината за всички тези несферични тела - по-ниската им маса, което означава, че нямат достатъчно гравитация, за да изравнят формата си“, каза Трипати.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини