Отидете към основна версия

1 005 28

Какво кара хората да "тролят" другите в мрежата?

  • тролове-
  • омраза-
  • интернет-
  • ангресия

Не е възможно да се открои конкретен психотип, който е по-склонен от други да проявява агресия в Интернет

Снимка: Shutterstock

Троленето е често срещано поведение в Интернет, с което потребителите на глобалната мрежа се сблъскват ежедневно.

"Троленето и тормозът в Интернет по правило се извършват от хора с натрупана агресия", казва за психологът Алина Максимова, цитирана от vesti.bg. Според нея за тях е по-лесно да изхвърлят негативизъм върху непознат онлайн, отколкото върху близки хора или директно върху този, който предизвиква агресия.

"Това не е безопасно по някаква причина. Например, ако крещиш на шефа си, ще те уволнят; ако го кажеш на жена си, ще се обиди. И тогава човекът изкарва гнева си някъде отстрани”, обяснява психологът. "Освен това причините за агресивно поведение в Интернет могат да бъдат лични комплекси или желание да се изтъкне чрез агресия."

Въпреки това, уточни тя, не е възможно да се открои конкретен психотип, който е по-склонен от други да проявява агресия в Интернет.

"Това може да бъде абсолютно всеки човек, например някой, който се намира в трудна житейска ситуация. Най-често това са хора с някакви неразрешени психологически проблеми. Човек, който е спокоен, щастлив, доволен от живота, с критично мислене, едва ли ще нападне другиго, а дори и да изрази нещо, то няма да е публично“, каза Максимова.

Психологът съобщи още, че самотата предизвиква чувство на празнота и безполезност, което води до появата на различни заболявания. Според нея, поради спад на самочувствието и озлобление към целия свят, сърдечно-съдовата система страда, мозъчната функция се влошава и се появяват психични заболявания.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини