Отидете към основна версия

1 012 12

Емблематичният надпис "Холивуд" навърши един век

  • надпис-
  • холивуд-
  • история-
  • лос анджелис-
  • сащ

Поводът бе отбелязан със специално светлинно шоу

Снимка: Shutterstock

Емблематичният надпис "Холивуд" в Лос Анджелис навършва 100 години и в чест на рождения ден беше осветен с оригиналните си светлини.

На 8 декември 1923 г. знакът, на който първоначално пише "Hollywoodland", е осветен за първи път, за да рекламира луксозно жилищно строителство в холивудските хълмове, но през 40-те години знакът е съкратен на "Hollywood" и остава така и до днес.

Сред известните купувачи са рок звезди като Алис Купър и актьори като Джийн Аутри, които в крайна сметка дават достатъчно пари, за да възстановят знака с нови букви - тези, които стоят и до днес.

Вследствие на тези усилия "Холивудските хълмове" всъщност стои празен за около три месеца, без украсата на търговската си марка, докато камарата успее физически да го замени с новия знак. След това Холивуд се радва на период на просперитет през следващите три десетилетия, през които филмовата индустрия се разраства, за да добие отново предишната си слава.

През този период, както е стандартна практика и днес, знакът се почиства периодично на всеки десет години, за да се запази емблематичният му блясък.

Не са много хората, които могат да се похвалят, че са се изкачили по знака на Холивуд - който е забранен за широката публика. Членовете на обществеността, които навлязат в зоната на знака, могат да бъдат арестувани и да им бъде наложена глоба до 10 000 долара.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини