Отидете към основна версия

1 455 11

Ваза, купена за 3,99 долара, беше продадена на търг за над 100 000 долара (СНИМКИ)

  • ваза-
  • рядък екземпляр-
  • на търг-
  • рекордна сума

Вазата е произведена от прочутата стъкларска компания "Венини" и е дело на италианския архитект Карло Скарпа, починал през 1978 г.

Илюстративна снимка: Shutterstock

Ваза, купена за 3,99 щатски долара, се оказа рядък екземпляр и достигна цена от 107 000 щатски долара на търг, предаде Асошиейтед прес.

Джесика Винсънт тъкмо започва да разглежда рафтовете на магазин в щата Вирджиния, когато ваза привлича вниманието ѝ. Тя има форма на бутилка и е с цветни ленти, които се извиват спираловидно по стъклената повърхност като ивици боя.

Предметът изглежда стар сред разхвърляните мерителни чаши, свещи и други дрънкулки. След като се вглежда, жената различава думите "Мурано" и "Италия" на дъното.

Може би също толкова чудно е и перфектното ѝ състояние, отбелязва Райт. Леко увреждане на стъклото би намалило стойността с най-малко 10 000 щатски долара.

От аукционната къща "Райт" заявиха, че ще получат около 23 600 щатски долара от покупката на вазата, а Джесика Винсънт ще вземе около 83 500 щатски долара, пише още БТА.

Тя казва, че голяма част от парите ще отидат за инсталиране на система за отопление, вентилация и климатизация в старата фермерска къща, която наскоро е купила.

Що се отнася до вазата, Винсънт изразява надежда един ден да бъде в музей.

"Моята малка ферма от 30-те години на миналия век не е подходяща витрина за нещо толкова впечатляващо", казва жената. "Освен това ще се притеснявам да я имам в къщата си. Голяма отговорност е, когато разбереш колко струва нещо".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини