Отидете към основна версия

2 060 6

Диетолог посочи най-големите грешки, които хората правят сутрин

  • закуска-
  • сутрин-
  • хранене-
  • грешки-
  • диетолог-
  • здравословно хранене

Много хора залагат на пълна със захар закуска, която повече вреди, отколкото ни зарежда с енергия

Снимка: Shutterstock

Макар да сме чували, че закуската е най-важното ядене за деня и е най-добре да е питателна и здравословна, плодовата закуска може повече да ни навреди, отколкото да ни помогне. Например, ако сутрин си хапвате банани, тялото ви ще получи твърде много захар, но след това бързо ще огладнеете и ще се почувствате уморени, пише zdrave.to.

Диетологът Дарил Джофре съветва да комбинирате бананите сутрин със здравословни мазнини – това ще предотврати скока в нивата на кръвната захар и последващите сривове. Освен това ще получите повече ползи от съдържащите се в него калий, фибри и магнезий.

Освен това, бананите имат особеност, заради която е по-добре възрастните хора да ги ограничат в менюто си – повишават вискозитета на кръвта. Тя става по-гъста и ако в диетата няма достатъчно протеини, това може да доведе до сериозни нарушения в организма.

Гръцки експерти предупреждават още, че човек трябва да получава достатъчно количество течности сутрин (топлата вода помага за разреждане на кръвта и намаляване на концентрацията на токсини в кръвта). Не става въпрос само за чаша вода след ставане от сън, но и за вода, съдържаща се в закуската. В идеалния случай утрото ви не трябва да е „сухо”.

Подходяща за закуска е например овесената каша, която абсорбира добре водата.

Тази закуска „може да бъде лесен начин да попълните дневните си нужди от течности“, казват експертите.
Има обаче още една грешка, свързана с яденето на каша сутрин, която много хора правят. Лекарите предупреждават: по-добре е да избягвате инстантните зърнени храни, които просто трябва да залеете с вряла вода и да изчакате няколко минути.

„Ако нямате време, такава закуска е по-добра от нищо. Но в „бързите каши“ зърнената култура обикновено е силно натрошена и задушена, което значително намалява хранителната ѝ стойност. Такива продуктите често не съдържат абсолютно нищо полезно, освен нездравословна захар, подобрители на вкуса, синтетични аромати и други добавки”, посочват диетолозите.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини