Отидете към основна версия

4 584 50

Зимна вагина - как студът влияе на женското либидо?

  • зима-
  • секс-
  • вагина-
  • либидо-
  • студ

Жените може да страдат повече от вагинална сухота през зимните месеци

Снимкa: Shutterstock

Зимата е сезон на гушкането на топло под одеялото и някак естествено нещата преминават към съществената част. Но, оказва се, голямата температурна разлика между навън и вътре може да бъде неприятна не само за кожата на лицето и ръцете ни, но дори и за интимните части.

Учените наричат това зимна вагина. Жените може да страдат повече от вагинална сухота през зимните месеци, което води до дискомфорт и болка при полов акт. Това се дължи на сухия въздух, който буквално изсмуква влагата от тялото ни, оставяйки и лигавиците по-сухи от обикновеното.

Забелязва се най-вече, когато прекарваме повече време на климатизирани помещения и не се хидратираме достатъчно. Освен това по-малкото излагане на слънчева светлина нарушава циркадните ни ритми и това води до стрес за организма, а оттам и до намалено либидо.

Тази теорията обаче се опровергава от други учени, които са категорични, че състоянието на вагината зависи само и единствено от хормоните в тялото и няма нищо общо със сезоните. Дори и така да е, вагиналната сухота е проблем, който засяга много жени и е важно да му се обърне адекватно внимание, защото може сериозно да намали качеството на живот, особено в интимен план.

Ето няколко лесни трика, с които може да противодействаме на вагиналната сухота, независимо дали е причинено от атмосферните условия или от други причини.

Ако вагиналната сухота е в следствие на хормонален дисбаланс, може да приемаме храни, богати на фитоестрогени, които имитират действието на синтетичния естроген. Такива са ябълки, череши, ленено семе и други маслодайни семена.

Зеленолистните зеленчуци също са ефективни, защото подпомагат кръвообращението и се грижат за мускулите, включително и в интимната зона. Динята пък е чудеса за поддържането на нормалното pH, предава New York Post, цитиран от trafficnews,bg,

Много е важно да контролираме и нивата на стрес, защото той е един от основните врагове на добрия сексуален живот и се отразява на възбудата както при мъжете, така и при жените. Лесен и ефективен начин да се борим с напрежението и да се грижим за здравето и настроението си е редовното спортуване.

През зимата е важно да поддържаме оптимални нива на влажност у дома, за да не изсушаваме кожата и лигавиците. Трябва да взимаме и топъл, а не горещ душ по същата причина. И ако все пак въпреки тези препоръки вагиналната сухота продължава да е на лице, е добре да се обърнем към специалист. А през това време може да използваме специални продукти за овлажняване, за да си спестим неприятните усещания.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини