Отидете към основна версия

1 439 20

Проучване: Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия

  • жени-
  • сълзи-
  • химикали-
  • мъже-
  • агресия

Ефектът се получава, след като мъжете "помиришат" сълзите

Снимка: Shutterstock

Сълзите на жените съдържат химикали, които блокират мъжката агресия, установи изследване на израелски учени, цитирано от електронното издание "Юрикалърт", предава БТА.

Специалисти от Научния институт "Вайцман" установиха, че сълзите водят до намаляване на мозъчната активност, свързана с агресията, което пък ограничава подобно поведение при представителите на силния пол. Ефектът се получава, след като мъжете "помиришат" сълзите.

При повторното изследване с ядрено-магнитен резонанс функционалното изобразяване показва две свързани с агресията мозъчни области - префронталната кора и предната инсула. Те се активизират, когато мъжете са провокирани по време на играта, но не се задействат толкова в същите ситуации, когато представителите на силния пол са под въздействие на сълзите. Освен това става ясно, че колкото по-голяма е разликата в тази мозъчна активност, толкова по-рядко съперникът отмъщава по време на играта.

Откриването на тази връзка между сълзите, мозъчната активност и агресивното поведение предполага, че социалната хемосигнализация е фактор за човешката агресия, а не просто животинско любопитство.

"Открихме, че също както при мишките, човешките сълзи излъчват химически сигнал, който блокира агресията на мъжете. Това противоречи на схващането, че емоционалните сълзи са уникално човешки", отбелязват израелските учени, като начело на екипа е Шани Агрон.

Данните от изследването са публикувани в изданието със свободен достъп PLOS Biology.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини