Необходими продукти:
350 гр. мляно телешко месо; 1 средно голяма глава лук (120 гр. нарязана на дребно); 1 средно голям морков (90 гр. настърган на дребно ренде); 150 гр. смлени домати от консерва; 60 гр. фиде (топка и малко); 1 с.л. сух органичен бульон; 130 гр. кисело мляко; 1 жълтък от средно голямо яйце; 1 ч.л. брашно; 2 ч.л. сушен джоджен; Олио и масло; Сол на вкус; 3 стръка магданоз.Начин на приготвяне:
В голяма и широка тенджера загрявате 3 с.л. олио и 1 с.л. масло. Слагате лука и моркова, посолявате и готвите, докато започнат да омекват. Тогава добавяте мляното месо и с вилица го намачквате леко, за да се отдели на дребни части, но не прекалено. Идеята е да стои като късчета месо в супата.
След около 10 минути мляното месо е готово и добавяте смлените домати. Разбърквате и добавяте 1500 мл гореща вода и сухия бульон. Сложете капака, за да заври по-бързо супата. Когато това се случи, сложете начупеното фиде и половината от джоджена. Гответе без капак около 8-10 минути или до сваряване на фидето, без да се преварява, за да не се разкашка.
Когато е готово, отстранете тенджерата от котлона и добавете застройката. За нея в купичка смесете жълтъка, киселото мляко и брашното. Разбъркайте много добре с телена бъркалка, за да не се образуват бучици. Ако все пак това се случи, прецедете я през едра цедка. В купичката добавете 1 черпак от горещата супа и разбъркайте. Постепенно изсипете застройката в супата, разбъркайте и върнете на котлона, за да заври, като добавите и останалата част от джоджена. Гответе 2 минути и отстранете окончателно от котлона.
Поръсете със ситно нарязаната листна част на магданоза за свежест на супата. Сервирайте я топла.