1 Януари, 2024 10:05 5 618 12

Рецепта на деня: Турска супа с мляно месо

  • супа-
  • турска кухня-
  • мляно месо-
  • кайма-
  • фиде-
  • какво да сготвя

Гъста и ароматна супа

Рецепта на деня: Турска супа с мляно месо - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 350 гр. мляно телешко месо;
  • 1 средно голяма глава лук (120 гр. нарязана на дребно);
  • 1 средно голям морков (90 гр. настърган на дребно ренде);
  • 150 гр. смлени домати от консерва;
  • 60 гр. фиде (топка и малко);
  • 1 с.л. сух органичен бульон;
  • 130 гр. кисело мляко;
  • 1 жълтък от средно голямо яйце;
  • 1 ч.л. брашно;
  • 2 ч.л. сушен джоджен;
  • Олио и масло;
  • Сол на вкус;
  • 3 стръка магданоз.

Начин на приготвяне:

В голяма и широка тенджера загрявате 3 с.л. олио и 1 с.л. масло. Слагате лука и моркова, посолявате и готвите, докато започнат да омекват. Тогава добавяте мляното месо и с вилица го намачквате леко, за да се отдели на дребни части, но не прекалено. Идеята е да стои като късчета месо в супата.

След около 10 минути мляното месо е готово и добавяте смлените домати. Разбърквате и добавяте 1500 мл гореща вода и сухия бульон. Сложете капака, за да заври по-бързо супата. Когато това се случи, сложете начупеното фиде и половината от джоджена. Гответе без капак около 8-10 минути или до сваряване на фидето, без да се преварява, за да не се разкашка.

Когато е готово, отстранете тенджерата от котлона и добавете застройката. За нея в купичка смесете жълтъка, киселото мляко и брашното. Разбъркайте много добре с телена бъркалка, за да не се образуват бучици. Ако все пак това се случи, прецедете я през едра цедка. В купичката добавете 1 черпак от горещата супа и разбъркайте. Постепенно изсипете застройката в супата, разбъркайте и върнете на котлона, за да заври, като добавите и останалата част от джоджена. Гответе 2 минути и отстранете окончателно от котлона.

Поръсете със ситно нарязаната листна част на магданоза за свежест на супата. Сервирайте я топла.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 розодендрон

    2 4 Отговор
    И дерето на Джансу като ми прибавите към супата,работата ще е баш!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нещо

    12 1 Отговор
    като поизчезналата супа топчета .
  • 5 Ион Румъния

    7 8 Отговор
    500 години на турска "култура" в България.

    Коментиран от #12

  • 6 Студопор

    7 5 Отговор
    А така! Дайте повече такива рецепти, че като ми дойдат афганите да има с какво да ги храня. Че те не могат като нас да ядат... Трябва да сме европейци и да се съобрази с културата им и да им изтръси всичко на тепсия.

    Коментиран от #8

  • 7 Анонимен

    4 2 Отговор
    Афийет олсън
  • 8 Стереопор

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Студопор":

    Афганците ще нахраним,но ако дойдат руснаците и метилов спирт няма да остане за промишлеността
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    2 3 Отговор
    със свинско месо е по-вкусна.
  • 12 Благодарение на тях

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ион Румъния":

    Изоставихте старата си "култура" и не живеете вече по колиби и землянки и не вършите естествените си нужди в храсталака🤣🤣