Отидете към основна версия

7 715 20

Проклятието на Тутанкамон: Учените разбраха защо изследователите на гробницата умират

  • тутанкамон-
  • смърт-
  • древен египет-
  • фараон-
  • проклятието-
  • проклятие-
  • проклятието на тутанкамон

Според учените смъртните случаи се дължат на т. нар. "пещерна болест"

Снимка: Shutterstock

Преди близо един век археолози от Великобритания откриха гробницата на фараона Тутанкамон, като вярванията от онези дни повеляват, че с отварянето на мястото за вечен покой на фараона е отключено и неговото мистериозно „проклятие“.

Сега обаче учените успяха да обяснят на какво се дължат тези мистериозни смъртни случаи на изследователи и археолози, посмелили да влязат в гроба на Тутанкамон, съобщават световните издания.

Загадъчната история се случва през 1922 г., когато Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон след много години търсене. Няколко души, свързани с откритието, починали в рамките на няколко години след това.

Според изследователите причината за смъртта е „пещерна болест“, причинена от гъбички Aspergillus, които са намерени са в гробницата.

Лекарите отбелязват, че при такива условия гъбичките живеят дълго време, а в случая хиляди години. Не само това, но и те могат да увеличат своята вирулентност. Вероятно, отбелязват учените, лорд Карнарвон и неговите сътрудници и помощници са станали жертва на Aspergillus.

Тази теория е потвърдена от резултатите от аутопсията на гроба на друг обект - литовския княз Казимир Ягелончик, при която всички участници в ексхумацията са починали от белодробна инфекция.

Това откритие най-накрая слага край на мита за проклятието на Тутанкамон, предава Блиц. Въпреки че смъртните случаи не могат да бъдат свързани с проклятие, участващите в отварянето на гробницата все пак са се срещнали с фатални последици.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.

Свързани новини