Отидете към основна версия

2 376 10

Това е единствената частна къща, построена от цар Борис III (СНИМКИ)

  • къща-
  • дворец-
  • цар борис трети-
  • царски дворец-
  • село баня-
  • баня карловско

Царската къща е била използвана като лятна резиденция от семейството на цар Борис III

Дворецът в Баня, наричан още Дворец "Къщата" или Царска къща, е използван от българския цар Борис III и рода му като лятна царска вила в градчето Баня, Карловско, Област Пловдив.

Вилата е проектирана през 1929 г. в северния край на тогавашното село Баня по проект на известните българските архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов. Дворецът е сред 6-те лични имота на царското семейство Кобургготски и единствената частна къща, построена от цар Борис III, съобщава "Стандарт".

При посещение на свой приятел в с. Баня, българският цар се впечатлява много от местните лечебни води и климат, заради което решава да построи тук вила за семейството си. Закупува земята с лични средства и през 1929 г. сградата е завършена.

Изградена е на два етажа, с обща площ 10 дка., като 7 дка. от тях са заети от красив парк, в които освен многообразието на дървесни видове, има и лечебен минерален извор. Освен титлата си Борис наследил от баща си и страстта към ботаниката.

В архитектурно отношение вилата наподобява възрожденска къща с голям чардак, дървени капаци на прозорците и масивен каменен зид. В двора има две по – малки сгради за гостите и прислугата.

За посещение е отворен само първият етаж на къщата, където е трапезарията, приемната и кабинета на царя. Самата къща не е пищно обзаведена. Впечатление прави висококачествената изработка на обзавеждането, царските знаци и монограмът на Борис III по мебелите. Всичко е скъпо и царствено, но без излишна суета.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини