Last news in Fakti

17 Януари, 2024 11:56 2 334 10

Това е единствената частна къща, построена от цар Борис III (СНИМКИ)

  • къща-
  • дворец-
  • цар борис трети-
  • царски дворец-
  • село баня-
  • баня карловско

Царската къща е била използвана като лятна резиденция от семейството на цар Борис III

Това е единствената частна къща, построена от цар Борис III (СНИМКИ) - 1

Дворецът в Баня, наричан още Дворец "Къщата" или Царска къща, е използван от българския цар Борис III и рода му като лятна царска вила в градчето Баня, Карловско, Област Пловдив.

Вилата е проектирана през 1929 г. в северния край на тогавашното село Баня по проект на известните българските архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов. Дворецът е сред 6-те лични имота на царското семейство Кобургготски и единствената частна къща, построена от цар Борис III, съобщава "Стандарт".

При посещение на свой приятел в с. Баня, българският цар се впечатлява много от местните лечебни води и климат, заради което решава да построи тук вила за семейството си. Закупува земята с лични средства и през 1929 г. сградата е завършена.

Изградена е на два етажа, с обща площ 10 дка., като 7 дка. от тях са заети от красив парк, в които освен многообразието на дървесни видове, има и лечебен минерален извор. Освен титлата си Борис наследил от баща си и страстта към ботаниката.

В архитектурно отношение вилата наподобява възрожденска къща с голям чардак, дървени капаци на прозорците и масивен каменен зид. В двора има две по – малки сгради за гостите и прислугата.

За посещение е отворен само първият етаж на къщата, където е трапезарията, приемната и кабинета на царя. Самата къща не е пищно обзаведена. Впечатление прави висококачествената изработка на обзавеждането, царските знаци и монограмът на Борис III по мебелите. Всичко е скъпо и царствено, но без излишна суета.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой

    7 15 Отговор
    Фашага!
  • 2 9689

    26 6 Отговор
    Кобурга е дошъл гол като пушка-всичко е от крадене.

    Коментиран от #7

  • 3 т.е.

    22 3 Отговор
    сега е на симеончу дето за осемстотин дни си озакони всичко и са изниза кат...
  • 4 Софиянски

    4 5 Отговор
    Симеончо русофила

    Коментиран от #10

  • 5 дядото

    15 2 Отговор
    и затова и върнахте на тази швабска фамилия и онова,което бе построено с парите на българския народ.
  • 6 Госあ

    13 1 Отговор
    Ама взе Враня и Боровец. Нали ве ?! Все едно некой да приватизира Версай ! Аааахахаха трагедията на един народ…ама комунистите са виновни ! Че са оставили тая семка, докарана от плъха стамболов и направила само поразии и катастрофи на България….
  • 7 Калоян

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "9689":

    Без да оспорвам твърдението Ви,мога да Ви уверя,че всички настоящи политици и милионери дойдоха от площадите през 1989 година с по едно кожено якенце и прясно набола брада.
    Днес почти никой от тях няма по-малка къща от тази на Цар Борис Трети.Със заплати от бюджета??!
    Като изключим Цветанов,който има богата тъща,която съдейки марули, му осигури първичен капитал за някакви си шест апартамента,голяма част от политиците ни ,са били цял живот на държавна запата.
    Хидроинженерът,освен палата на Росенец,си купи една топлоцентрала,пестейки от закуски.И т. н. и т. н.
  • 8 боко

    5 1 Отговор
    Оправи се Кобургата мръ--а за 800 дни,че и калина пакости с катастрофи
  • 9 чичо Пешо

    3 0 Отговор
    "Закупува земята с лични средства" => Бравос: "работил" е човекът, на заплата и е успял да спести, че да си купи таз земица. Точно "като" милиони други работещи българи. Откога монарсите имат "лични средства", които не са откраднати от труда на раята, бе, г-жо Андреева?!?!?!?? :-(
  • 10 Столичански

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянски":

    И понеже в един момент БСПарите се коалираха с него - те са монархисти, по-точно - монархофашисmu?