Необходими продукти:
варено шкембе: 500 г; варено месо: 300 г; бульон: 0,5 л; сладка чушка: 350-400 г; моркови: 250 г; лук: 300-350 г; домати: 1 консерва (400 г); чесън: 6-7 скилидки; масло (за пържене): 20 г; растително масло (за пържене): ~60 г; сол: 25 г.Подправки:
натрошен кимион (кимион): 0,5 ч.л.; риган: 1 ч.л; смлян червен пипер: 1 супена лъжица; пушен червен пипер: 0,5 ч.л.; смлян черен пипер: 0,5 ч.л.Начин на приготвяне:
Започвате с нарязването на зеленчуци. Тъй като шкембето вече е нарязано на ивици, приготвяте другите зеленчуци. Лук - на четвъртинки (половин пръстени наполовина), моркови - на кубчета, чушки - на половин пръстени или ленти. Нарежете чесъна на ситно.
Загрейте растителното масло, добавете маслото, добавете кимиона и чесъна. Кимионът се смята за задължителна подправка за шкембе чорбата по сръбски. Ако наистина не можете да понасяте кимион, можете да го замените с нещо друго.
Лукът се задушава дълго на среден огън до златист цвят, но без да загаря. И едва след това добавете морковите.
Веднага след като морковите омекнат, идва ред на чушката. Запържете до омекване.
Изваждате доматите от буркана, нарязвате ги на няколко части, добавяте ги, разбърквате и задушавате около пет минути.
Сега можете да добавите шкембето и месото. Слагате ги, поръсвате ги обилно с червен пипер, разбърквате добре и заливате всичко с бульона.
Намалете котлона до минимум, докато леко шупне, покрийте с капак и оставете за четиридесет и пет минути. По време на процеса може да разбъркате няколко пъти, за да не загори.
След определеното време се отваря, поръсва се с риган и черен пипер, посолява се, разбърква се и се оставя да къкри още десет-петнадесет минути, след което се изключва.
По принцип можете да ядете веднага, но е по-добре да оставите ястието да престои половин час. Шкембе чорбата по сръбски традиционно се сервира с варени картофи, но върви добре и с ориз, пише jenata.blitz.bg.